Konzumácia dobrého jedla je jedným zo stravovacích návykov, ktorý má dokázateľne najlepšiu schopnosť ochraňovať a zlepšovať ľudské zdravie. Obrovský výber produktov v obchodoch však nezaručuje, že si dobre vyberieme. Nikdy predtým v histórii sme nemali toľko možností na výber, také schopnosti a vedomosti aké máme dnes a tak málo času.
Vo všeobecnosti je na udržanie dobrého zdravia potrebné z pohľadu výživy konzumovať približne 50 živín. Popri energii alebo kalóriách, ktoré získavame z tukov, cukrov a bielkovín, potrebujeme aj mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, esenciálne aminokyseliny, minerály, vitamíny a antioxidanty.
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce látky, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. Ak by k neutralizácii voľných radikálov nedošlo, mohli by spôsobiť škody v našich bunkách a DNA, čím by sa zmenila štruktúra aj funkcia rôznych častí bunky. Antioxidanty sa teda používajú pri spracovaní potravy na prevenciu pred oxidáciou (zničením) nenasýtených tukov. Voľné radikály sú vedľajším produktom metabolických procesov bunky, pri ktorých sa vytvára energia. Sú prítomné v našom každodennom živote aj prostredníctvom takých faktorov, ako sú cigaretový dym, UV žiarenie a znečistenie ovzdušia.
Voľné radikály sú vysoko reaktívne a môžu zapríčiniť rozsiahle chronické zmeny v bunkových obaloch. Tieto škody zvyšujú riziko génových mutácií, ktoré môžu viesť ku chronickým stavom, ako napr. choroby srdca a niektoré typy rakoviny. Predpokladá sa tiež, že škody, ktoré spôsobujú voľné radikály, zrýchľujú proces starnutia kože a iných buniek, čo vedie k znižovaniu výkonnosti. Antioxidanty ochraňujú bunky pred ich poškodením tým, že čistia voľné radikály a znižujú koncentráciu kyslíka okolo bunky.
Antioxidanty v strave spadajú medzi tri hlavné kategórie: vitamíny, minerály a iné fytozložky (pozri tabuľku s príkladmi antioxidantov v každej z uvedených troch kategórií).
Vitamíny | Minerály | Iné fytozložky |
Vitamín A | Zinok | Karotenoidy |
Vitamín C | Mangán | Polyfenoly (napr. Flavonoly, Flavanoly, Izoflavonoly) |
Vitamín E | Selén | Fytoestrogény |
| Železo |
|
Antioxidanty chránia bunky pred ich poškodením tým, že neutralizujú voľné radikály a menia ich tak na neškodné. Antioxidanty sa v strave nachádzajú prirodzene vo forme špeciálnych vitamínov, minerálov a fytozložiek, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Antioxidanty sa nachádzajú napríklad v citrusovom ovocí, farebnej zelenine, čaji, strukovinách, červenom víne, syre, mäse a olejnatých rybách. V nasledujúcej tabuľke sú niektoré z hlavných zdrojov antioxidantov v našej strave:
Zdroj | Typ antioxidantov | Zdroj | Typ antioxidantov |
Jablká | Flavonoly | Mäso | Selén, Zinok |
Strukoviny vrátane sóje | Izoflavóny | Orechy | Flavonoly |
Čierny čaj | Theaflavins | Cibuľa | Flavonoly |
Kakao | Flavanoly | Olejnaté ryby | Vitamín A |
Farebné ovocie a zelenina | Karotenoid | Červené víno | Flavanoly |
Cereálie | Selén | Špenát | Vitamín C |
Citrusové ovocie | Vitamín C | Tempeh | Izoflavóny |
Mliečne výrobky | Vitamín A, Zinok | Tofu | Izoflavóny |
Ryby | Selén | Paradajky | Vitamín C |
Hroznové semienka | Flavanoly | Pšeničné klíčky | Vitamín E |
Zelený čaj | Flavanoly | Celozrnné obilniny | Zinok |
Pečeň | Vitamín A | Rastlinný olej | Vitamín E |
V posledných rokoch sa antioxidanty spájajú hlavne so znižovaním rizika vzniku chronických degeneratívnych ochorení, ako sú cukrovka, obezita, srdcové choroby a rakovina, ako aj s možnosťou dožiť sa vyššieho veku. Naše telo produkuje antioxidačné látky v množstve, ktoré nie je dostatočné na zabezpečenie rovnováhy oxidácie a antioxidácie. Preto sa musíme obrátiť na zdroje antioxidantov v našej strave. Musíme však myslieť aj na to, že počas nášho života, hlavne v rozvinutých krajinách, sme vystavení oxidačným činiteľom stále častejšie, čo ešte viac opodstatňuje dôležitosť zahrnutia potravín s obsahom antioxidantov do nášho každodenného života.
Obrana pred oxidatívnym stresom
Cieľ obrany pred oxidatívnym stresom spočíva v ochrane tela pred zničujúcim efektom voľných radikálov. Zaradenie antioxidantov do nášho jedálnička závisí hlavne od konzumácie potravy rastlinného pôvodu, pretože tá je hlavným zdrojom vitamínov a antioxidačných živín. Dôležité je konzumovať aj látky, ktoré, hoci sa nemusia považovať za živiny, majú jednoznačnú schopnosť vyrábať antioxidačný efekt. Naša strava musí byť navyše bohatá aj na selén, železo, mangán a zinok, ktoré zasahujú do aktivity enzýmov a sú schopné zastaviť oxidačné procesy. Ak ich dodávka nie je adekvátna, práca enzýmov – antioxidačných obrancov, nie je dostatočná.
Rovnako aj tvorba voľných radikálov v pokožke v dôsledku vystavovania sa ultrafialovému žiareniu, vedie k oslabeniu antioxidačného enzymatického systému. Tieto efekty môžu byť vykompenzované konzumáciou vonkajších antioxidantov, na prevenciu alebo oddialenie predčasného starnutia pleti.
Viac o prírodných antioxidantoch sa dozviete na webstranke cappy.sk
Vitamíny
Minerály
Iné fytozložky
Vitamín A
Zinok
Karotenoidy
Vitamín C
Mangán
Polyfenoly (napr. Flavonoly, Flavanoly, Izoflavonoly)
Vitamín E
Selén
Fytoestrogény
Železo
Zdroj
Typ antioxidantov
Zdroj
Typ antioxidantov
Jablká
Flavonoly
Mäso
Selén, Zinok
Strukoviny vrátane sóje
Izoflavóny
Orechy
Flavonoly
Čierny čaj
Theaflavins
Cibuľa
Flavonoly
Kakao
Flavanoly
Olejnaté ryby
Vitamín A
Farebné ovocie a zelenina
Karotenoid
Červené víno
Flavanoly
Cereálie
Selén
Špenát
Vitamín C
Citrusové ovocie
Vitamín C
Tempeh
Izoflavóny
Mliečne výrobky
Vitamín A, Zinok
Tofu
Izoflavóny
Ryby
Selén
Paradajky
Vitamín C
Hroznové semienka
Flavanoly
Pšeničné klíčky
Vitamín E
Zelený čaj
Flavanoly
Celozrnné obilniny
Zinok
Pečeň
Vitamín A
Rastlinný olej
Vitamín E