Rastlinné bunky pomáhajú ľudským
Súčasní vedci veria, že existujú stovky až tisícky prirodzene sa vyskytujúcich fytozlúčenín a každé ovocie a zelenina má ich vlastnú kombináciu. Rôzne fytozlúčeniny v rozmanitých kombináciách pracujú rôznymi spôsobmi, aby ochránili naše telo.
Podľa posledných výskumov môžu fytozlúčeniny, ako napríklad antioxidanty, zlepšovať medzibunkovú komunikáciu, slúžiť ako protizápalový prostriedok a obraňovať kolagén v pokožke a v kĺboch. Iné laboratórne štúdie ukázali, že fytozlúčeniny môžu zmierňovať cievne problémy ako kŕčové žily a výskyt artériosklerózy a artritídy, napraviť poškodenú DNA a pôsobiť, aby rakovinové bunky zomreli. Fytozlúčeniny môžu navyše modulovať detoxikačné enzýmy, stimulovať imunitný systém, zabraňovať hromadeniu sa krvných doštičiek, upravovať metabolizmus hormónov a syntézu cholesterolu, znižovať krvný tlak a majú tiež antioxidačný, antibakteriálny a antivirotický efekt. Vedci sú však stále veľmi ďaleko od toho, aby kompletne preskúmali všetky prínosy látok nachádzajúcich sa v rastlinách.
Výskumy sa dnes zameriavajú nato, ako rovnaké fytozlúčeniny, ktoré chránia rastlinné bunky, môžu chrániť aj ľudské bunky. Niektoré fytozložky sú totiž prírodnými pesticídmi a hrajú dôležitú úlohu pri ochrane rastlín pred škodlivým hmyzom a znečisteným životným prostredím. Rastliny produkujú tieto látky, aby sa chránili pred baktériami, vírusmi, hubami a škodlivými vplyvmi slnečného žiarenia. Keď konzumujeme potravu obsahujúcu tieto fytozložky, chránime aj naše telo pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov a niektorých karcinogénnych látok (látok, ktoré spôsobujú rakovinu).
Skúsme pochopiť vedu
Zdravie má stále vyššiu hodnotu. Mať pevné zdravie je dôležité pre ľudí na celom svete, ale postoj k nemu sa líši od holistického pohľadu, ktorý je typický pre východné krajiny, k viac vedeckému na západe. To znamená, že chápanie zdravia v západných krajinách sa presunulo z túžby vyzerať lepšie, na potrebu podporovať celkové zdravie. Spotrebitelia dnes majú veľa poznatkov a sú proaktívni v udržiavaní svojho zdravia. Za posledných 15 rokov si ľudia očividne uvedomili dôležitosť správneho stravovania a začali dôverovať tomu, že prostredníctvom svojho jedálnička môžu ovplyvniť svoje zdravie.
Výsledky ukázali
Na odmeranie dôležitosti antioxidantov, ktoré sú prítomné v jedlách a nápojoch, sa používajú rôzne analytické techniky. Dôležité je pritom nebrať do úvahy len množstvo prítomných antioxidantov, ale aj ich silu v našom tele. Niektoré polyfenoly totiž prejavujú vysokú antioxidačnú kapacitu v testoch, ale sú neefektívne v ľudskom tele, pretože sa zle vstrebávajú alebo sa zmenia v krvi na nehybné zlúčeniny.
Z rozsiahlej recenzie antioxidačných možností typických porcií jedla a nápojov vyplynulo, že najvyššie antioxidačné možnosti majú:
1) černice
2) vlašské orechy
3) jahody
4) artičoky
5) brusnice
6) uvarená káva
7) maliny
8) pekanové orechy
9) čučoriedky
10) mleté klinčeky
11) hroznová šťava
12) nesladená čokoláda na varenie.
Prírodné verzus doplnkové
Antioxidanty prítomné v strave sa spájajú s lepším zdravím. Antioxidanty v strave pracujú v synergii s ostatnými fytozložkami, a preto doplnky stravy nemôžu napodobniť efekty prirodzených zdrojov potravy iba sa im priblížiť.
Podľa TS spracovala MikSa, viac info aj na cappy.sk
Foto: autor