Prečo je v šunke cukor a čo hrozí deťom, ktoré šunku jedia každý deň?

Anna Veselá 0

Rožok so šunkou, možno kúsok syra, šalátu a máme krásny príklad, čo je na desiatu hádam väčšina detí na Slovensku. Máte pravdu, ak sa vám to nezdá. Šalát nemá väčšina detí…

Prečo by sme deťom nemali dávať každý deň šunku? A dávate si pozor, čo šunka obsahuje? Akokoľvek hrdo znie, že nekupujete nekvalitnú šunku, ktorá nemá aspoň 92 % mäsa, je dôležité si všímať a čítať celé zloženie tohto obľúbeného desiatového miláčika.

Canva

Prečo je šunka chutná? Lebo je sladká

Nedávno som deťom dala čítať zloženie šunky. Cukor? Divili sa a nechápali. V šunke cukor?

Na jednej strane to až tak prekvapivé nie je. Cukor má konzervačné vlastnosti. Viaže vodu, čím bráni rastu mikroorganizmov a predlžuje trvanlivosť potravín. Karamelizácia prispieva ku krajšej farbe a výraznejšej aróme.

A samozrejme, cukor zlepšuje chuť jedla. Ultraspracované potraviny, ku ktorým patrí aj šunka, sú vyrábané tak, aby nám chutili. Obsahujú aj viac kalórií. Ak si dávate pozor na to, aby deti nejedli veľa sladkostí, potom môžete začať dávať pozor aj na šunku, nielen na bonbóny.

Nielen cukor, pozor aj na ďalšie „mňamky“

Keď vyberáme šunku pre deti, nemali by sme automaticky vložiť do košíka takú, na ktorej je napísané „detská,“ pretože to môže byť akurát tak dobrý marketingový trik. Okrem cukru by sme si mali všímať aj to, či šunka obsahuje aj iné prísady, ako napríklad sodík, konzervačné látky alebo umelé prísady.

Šunky často obsahujú napríklad tieto „éčka“:

E 250,

  • konzervačná látka, chemická zlúčenina dusitanu sodného, sodná soľ.
  • Táto látka sa používa ako konzervant, aby sa šunka nekazila, teda na predĺženie jej trvanlivosti a zabránenie rastu mikroorganizmov, najmä baktérií a plesní.
  • Dusitan sodný tiež zabraňuje oxidácii tukov.
  • Je treba povedať, že môže mať negatívne účinky na zdravie. Nadmerná konzumácia potravín s obsahom E250 nemusí byť bezpečná. Je to totiž potenciálny karcinogén.

E 451,

  • stabilizátor, je fosfátna soľ obsahujúca sodík, trifosfát pentasodný.
  • Používa sa ako emulgátor, stabilizátor,
  • pomáha zlepšovať štruktúru a konzistenciu šunky, udržiavať vlhkosť, zlepšovať stabilitu farieb a aróm.

E 452,

  • polyfosfáty, používajú sa ako stabilizátory, emulgátory a zvýrazňovače chuti.
  • Zabraňujú oddeľovaniu zložiek, zvyšujú objem a šťavnatosť šunky.

Podobne ako E 250, aj v prípade týchto stabilizátorov môže byť nadmerná konzumácia spojená so zdravotnými rizikami.

Na trhu však môžeme nájsť aj takú šunku, ktorej zloženie môže byť bez „éčok.“

Napríklad šunka, ktorá má v zložení prírodné prísady, ako mangold, acerolu, mrkvu, rozmarín, prírodnú arómu z citrusov, štartovaciu kultúru – bude zrejme zdravšou alternatívou šunky s cukrom a dusitanmi, aj nutrične hodnotnejšou.

Aby sme šunku zbytočne nedémonizovali, nemusíte ju hneď vyhodiť z jedálnička detí.

  • Vyberajte kvalitné výrobky s minimálnym obsahom prídavných látok – čím jednoduchšie zloženie, tým lepšie. Okrem cukrov pozor aj na obsah soli.
  • Nedávajte šunku deťom na desiatu každý deň. A už vôbec nie s bielym pečivom. Ide o kombináciu bohatú na energiu, ale s obmedzenou škálou živín. Pravidelné konzumácie týchto potravín môže prispieť k nadmernému príjmu soli, nasýtených tukov a jednoduchých sacharidov.
  • Doprajte deťom rozmanitý jedálniček. Ak už šunku, potom nezabudnite na zeleninu, šalát, paradajky, celozrnné pečivo alebo iné zdroje vlákniny a bielkovín. Tým sa zabezpečí vyváženejší príjem živín.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (3 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár