Posledný deň v roku je príjemným dôvodom na kamarátske či rodinné stretnutia. Okrem milých ľudí isto oceníte (alebo vaši návštevníci) niečo dobré do žalúdka.
Niektoré rodiny majú na Silvestra slávnostnú večeru s nejakým typickým menu. Inde sa vyberú na silvestrovský turistický pochod a po návrate si dajú deň vopred uvarenú kapustnicu a podvečer pripravia chutné jednohubky.
Nech sa páči, niekoľko tipov pozbieraných z nášho fóra, či osvedčených z rôznych rodín.
Strapaté rezne
Do bieleho jogurtu vytlačte citrón, dajte trošku šalvie, korenie, soľ, horčicu a nechajte cez noc marinovať. Pred vyprážaním obaľujte len v nastrúhanom syre so strúhankou. K rezňom stačí podávať zeleninový šalát alebo ryžu či hranolky.
Bryndzové slané pečivo
250 g bryndze, 250g masla, 250g polohrubej múky, trosku soli. Zmiešať cesto, nechať v chladničke odležať cca hodinu, môže byť aj viac. Rozvaľkať, potrieť vajíčkom, posypať rascou alebo sezamom, vykrojiť ľubovoľné tvary – praclíky, kolieska, tyčinky a upiecť.
Cesnakové jednohubky
Syrokrém, maslo, roztlačený cesnak vymiešajte, nastriekajte na kolieska rožka a navrch podľa chuti dajte vlašský orech, olivu, klobásku.
Jednohubky s ančovičkami
Potrebujete lístkové cesto, ančovičky, 2 žĺtky, trochu morskej soli.
Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho kolieska s priemerom cca 4 cm. Počet koliesok musí byť párny, pretože na polovičku z nich poukladáte kúsky ančovičiek.
Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom, navrch položte druhé koliesko a okraje poriadne pritlačte. Povrch jednohubky opäť potrite vajíčkom a posypte soľou. Takto pripravené jednohubky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200°C.