8 tipov na silvestrovské hamky – mňamky

Mária Kopčíková 0

Posledný deň v roku je príjemným dôvodom na kamarátske či rodinné stretnutia. Okrem milých ľudí isto oceníte (alebo vaši návštevníci) niečo dobré do žalúdka.

Niektoré rodiny majú na Silvestra slávnostnú večeru s nejakým typickým menu. Inde sa vyberú na silvestrovský turistický pochod a po návrate si dajú deň vopred uvarenú kapustnicu a podvečer pripravia chutné jednohubky.

Nech sa páči, niekoľko tipov pozbieraných z nášho fóra, či osvedčených z rôznych rodín.

  Strapaté rezne

Do bieleho jogurtu vytlačte citrón, dajte trošku šalvie, korenie, soľ, horčicu a nechajte cez noc marinovať. Pred vyprážaním obaľujte len v nastrúhanom syre so strúhankou. K rezňom stačí podávať zeleninový šalát alebo ryžu či hranolky.

  Bryndzové slané pečivo

250 g bryndze, 250g masla, 250g polohrubej múky, trosku soli. Zmiešať cesto, nechať v chladničke odležať cca hodinu, môže byť aj viac. Rozvaľkať, potrieť vajíčkom, posypať rascou alebo sezamom, vykrojiť ľubovoľné tvary – praclíky, kolieska, tyčinky a upiecť.

Cesnakové jednohubky

Syrokrém, maslo, roztlačený cesnak vymiešajte, nastriekajte na kolieska rožka a navrch podľa chuti dajte vlašský orech, olivu, klobásku.

Zdroj: istock.com

Jednohubky s ančovičkami

Potrebujete lístkové cesto, ančovičky, 2 žĺtky, trochu morskej soli.

Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte z neho kolieska s priemerom cca 4 cm. Počet koliesok musí byť párny, pretože na polovičku z nich poukladáte kúsky ančovičiek.

Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom, navrch položte druhé koliesko a okraje poriadne pritlačte. Povrch jednohubky opäť potrite vajíčkom a posypte soľou. Takto pripravené jednohubky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200°C. 

Ďalšie tipy na silvestrovské dobroty? Nech sa páči … >> >>

Mini pizze

Urobte cesto: Kilo hladkej múky, 0,5 l mlieka, jedno droždie, 1 kl cukru, 1 PL soli, 200 ml oleja.

Z trochy vlažného mlieka, 1 kl kryšt. cukru, trochu múky a droždia pripravte kvások. Múku preosejte, pridajte soľ, olej, vykysnutý kvások a vlažné mlieko. Vymieste na hladké cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť, približne 1 hodinu. Potom ho rozdeľte na 2 časti.

Jednu časť vyvaľkajte, potrite kečupom, posypte polovicou postrúhanej salámy, polovicou postrúhaného syra, kukuricou, nadrobno pokrájanými šampiňónmi, posypeme pizza korením a pevne zviňte na roládu. Pokrájajte na 1 cm kúsky a klaďte priečne na papier vyložený papierom. Potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte syrom, do stredu dajte olivu a upečte vo vyhriatej rúre.

Na náplň budete potrebovať: 1 konzervu kukurice, 1 konzervu šampiňónov, kečup, 0,5 kg salám, 0,5 kg tvrdého syra.

Zdroj: istock.com

Chuťovky s pršutom, parmezánom a rukolou

Potrebujete cca 20 slaných sezamových krekrov, 1 balíček smotanového toastového syra, 10 ks čerešňových paradajok, 20 plátkov prosciutta, hobliny parmezánu, asi 40 lístkov rukoly, čerstvo mleté ​​čierne korenie.

Rajčiny umyte, osušte, nakrájajte na tenké kolieska. Rukolu umyte a nechajte odkvapkať. Na krekry rozdeľte toastový syr, obložte plátkami paradajok, hoblinami parmezánu a šunkou. Dozdobte lístkami rukoly a posypte čerstvo drveným korením.

Krekry môžete tiež potrieť trochou čerstvého alebo ochuteného masla či tvarohu s cesnakom, bylinkami alebo chrenom a miesto paradajok doplniť šunku polovicou uvareného prepeličieho vajcia a čakankou či pažítkou.

Chuťovky s mozzarellou a paradajkami

Potrebujete: 20 ks čipsov v tube, 200 g mozzarelly v náleve, 4 lyžice panenského olivového oleja, hrsť lístkov čerstvej bazalky, 4 lyžice posekanej pažítky, soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie, 4 lyžice hobliniek parmezánu, 5 paradajok, najlepšie na vetvičke.

Zdroj: istock.com

Mozzarelu nechajt odkvapkať, jemne pokrájajte a v miske premiešajte s polovicou olivového oleja, nasekanou bazalkou a pažítkou. Zľahka vmiešajte hoblinky parmezánu a okoreňte. Rajčiny rozštvrťte a vykrojte zelený stred od stopky. Zrežte dužinu so semienkami a pevnú dužinu nakrájajte na kocky a premiešajte so zvyšným olejom. Syrovú zmes naneste lyžičkou na lupienky, na syr rozdeľte pokrájané paradajky a podľa chuti paradajky osoľte a okoreňte.

Sardelový penový syr

Môžete ho použiť na natretie chlebíčkov či jednohubiek.

Maslo nechajte zmäknúť a potom ho vymiešajte do peny. Primiešajte tvaroh, olúpanú a nastrúhanú cibuľu, trochu sardelovej pasty a zľahka vmiešajte aj 2 lyžice vyšľahanej smotany.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA.  Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.

články autora...

Pridaj komentár