Na Silvestra je fajn, keď sa zídeme s kamarátmi, pospomíname, porozprávame, čo sme možno za celý rok nestihli povedať, a keď je nám skrátka fajn. K dobrej nálade môže prispieť aj niečo dobré na zahryznutie a nejaký fajn drink – teda pre toho, kto má rád miešané nápoje.
Zopár tipov sme pre vás pripravili a samozrejme budeme radi, ak pridáte tie svoje osvedčené v diskusii pod článkom.
Takže poďme na to:
Na zahryznutie
Hermelínové jednohubky
Potrebujeme: 1 hermelín, 40g masla, cesnak, posekané orechy, soľ, solčanka, posekaná pažítka (alebo iná zelená bylinka).
Postup: Hermelín pozdĺžne rozkrojíme a obe polovice pomocou lyžičky vydlabeme. Vydlabaný obsah v miske zmiešame s maslom, cesnakom, orechmi a podľa chuti osolíme a okoreníme (pre farebnosť môžeme pridať kúsok nasekanej kapie). Zmesou naplníme obe polovice hermelínu, stlačíme ich a zabalíme naspäť do alobalovej fólie. Necháme ho do druhého dňa odležať v chladničke. Potom krájame malé trojuholníčky a kladieme ich na rožkové jednohubky, ktoré sme si vopred natreli maslom.
Jednohubky z lístkového cesta
Potrebujeme: lístkové cesto, klobása, tavený syr, žĺtok, rasca, sézam,
Postup:lístkove cesto rozvaľkáme a radielkom rozdelíme na štvorčeky. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a poukladáme kolieska klobásy a kúsky taveného syru a uzatvoríme ako šatôčky. Zvrchu potrieme zvyšným žĺtkom, posypeme sezamom alebo rascou. Upečieme do zlatohneda.
Slimáčiky z lístkového cesta
Potrebujeme: lístkové cesto, šunku, tvrdý syr (eidam, gouda), vajce, soľ.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 3 mm. Potrieme rozšľahaným vajcom, poukladáme plátky šunky v jednej vrstve, na šunku potom nastrúhame na hrubo tvrdý syr (lepšia je hrubšia vrstva, syrom nešetríme).
Cesto potom zavinieme do „rolády“. Na konci potrieme rozšľahaným vajcom, aby sa cesto dobre spojilo. Túto roládku potom nakrájame na kolieska o hrúbke asi 5mm, takže nám vzniknú „slimáčiky“, ktoré poukladáme na plech vyložený alobalom.
Ukladáme ich ďalej od seba, pri pečení naberú na objeme. Slimáčiky pred pečením potrieme vajíčkom, posolíme a posypeme ešte syrom nastrúhaným najemno alebo rascou. Pečieme na 180 st, do zlatova.
Pyramídky s olivami
Na špajle alebo ozdobné paličky napichneme štvorček tvrdého syra, olivu, cherry rajčinku prípadne kúsok šunky – alebo pre nemäsožravcov inú zeleninku alebo vajíčko. Ozdobíme zelenými listami alebo bylinkami.
Do pohára na prípitok
Nealkoholické drinky
Americký drink
Potrebujeme: 50 g ananásu, šťava z citróna alebo pomaranča, 2 cl ovocného sirupu, sóda, kocky ľadu.
Postup: na dno pohára je nutné vysypať ľad a plátky pokrájaného ananásu. Potom stačí iba pridať šťavu, sirup a doplníme sódou.
Pomarančový kokteil
Potrebujeme: šťava z 3 pomarančov, 60 g práškového cukru, 1 l studeného mlieka, ľad.
Postup: vytlačíme šťavu z 3 pomarančov, do nej pridáme cukor a mlieko, ktoré predtým miešame v mixéri asi dve minúty. Podávame s ľadom.
Alkoholické drinky
Bloody Mary
Potrebujeme: 25 cl vodky, 5 cl citrónovej šťavy, 50 cl paradajkovej šťavy, Tabasco, 1 lyžička Worcestrovej omáčky, mleté korenie, zelerová vňať.
Postup: do šejkra vložíme niekoľko kociek ľadu a suroviny. Všetko dôkladne pretrepeme a nalejeme do vychladeného pohára.
Tampico
Potrebujeme: 3 cl Campari Bitter, 2 cl Triple Sec, 2 cl citrónovej šťavy, tonic.
Postup: do šejkra vložíme ľad a prvé tri suroviny, poriadne pretrepeme a nalejeme do vopred vychladeného pohára. Na záver dolejeme do pohára tonic.
Eskimácky punč
Potrebujeme: 1 l vody, 4 lyžičky čierneho čaju, 4 lyžice kryštálového cukru, 3 pomaranče, 0,5 l bieleho vína.
Postup: Vriacou vodou je nutné zaliať čaj, ten sa nechá vylúhovať asi 5 minút, potom sa iba precedí a vychladí. Z pomarančov vytlačíme šťavu, vlejeme ju do čaju a opäť precedíme. Potom stačí pridať iba víno, cukor a punč podávame s ľadom.