Vafle si môžete urobiť na raňajky, desiatu, či dojesť ako dezert po večeri. Ak máte dobrý recept, no na prvý pokus nemusíte mať vždy šťastie. Tiež mi nejaký čas trvalo, kým som objavila
recept na vafle so zaručeným výsledkom 🙂
Tieto sú akurát mäkké a ostanú také celý deň. Už mám odskúšanú aj verziu, že som ich pripravovala večer, v noci boli v chladničke a ráno som ich ohriala a zabalila deťom na desiatu do školy alebo keď išli na výlet a bolo treba zobrať “obed so sebou.”
A tiež konečne vafle, ktoré nie sú gumovité, ani prepečené – aj také sa mi v minulosti „zadarili,“ nie však pri tomto recepte.

Máte aparát na vafle?
Z tohto receptu si môžete urobiť aj 7-8 veľkých „srdiečkových“ vaflí, ak máte romantický vaflovač ako ja. Ale dosť ich bude aj na iných typoch aparátoch.
Cesto na vafle
- 200 g hladkej múky
- 2 čajové lyžičky práška do pečiva
- štipka soli
- 2 vajíčka M-L veľkosti
- 3 polievkové lyžice trstinového cukru
- 260 ml mlieka izbovej teploty
- 60 g roztopeného masla alebo oleja
A podľa chuti: vanilkový extrakt, škorica, nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra (nemusí byť)
Špadlové vafle?
V recepte spomínam “hladkú” múku, ale je len na vás, akú múku použijete. Môžete kombinovať, ja dávam špaldovú, aj celozrnnú a sú výborné.

Ako spraviť cesto na vafle – postup
Budete potrebovať dve misky –
- v jednej si zamiešate múku, prášok do pečiva, soľ a
- druhú, v ktorej budete pracovať s metličkou alebo mixérom. Metlička síce stačí, ale mixérom si viete pomôcť.
1. Najprv si necháme roztopiť maslo a kým sa chladí (nesmie byť horúce), v miske zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.
2. V druhej miske si zmiešame vajíčka a cukor, prípadne vanilku. Ideálne do penista.
3. K vajíčkovo-cukrovej zmesi pridáme vychladnuté maslo a mlieko (izbovej teploty) – mlieko z chladničky môže maslo príliš schladiť, neodporúčam.
4. Na záver pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Prípadne so škoricou (cesto bude krásne voňať). Dobre vymiešame metličkou.
»»» Vyskúšajte tiež urobiť raňajkovú kašu z pšena (prosa) – na slano či na sladko.
Ako upiecť vafle
Zapneme vaflovač, aby sa zohrial, môžeme ho natrieť jemne olejom (aj keď v ceste už tuk máme).
Prilejeme toľko cesta, aby sa pri zavretí nelialo z aparátu – ak ešte nemáte odhad, skúste dať naberačkou trochu cesta do stredu a uvidíte, koľko je treba doliať na plnú formu.
Pečieme, kým cesto nechytí farbu, približne 2 minútky, v závislosti od toho, aký prístroj používate. Dôležité vždy je, aby boli vafle po upečené mäkké, nie prepečené. Nemali by napríklad chrumkať, to je zase iný druh vaflí…
Čo na vafle
Na vafle si môžete dať akýkoľvek „top,“ aký máte radi – od domácej nutely, džemu, arašidového masla, ovocia, zmrzliny, preliať javorovým sirupom, karamelom, medom… posypať hoblinkami čokolády alebo „len“ práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
»»» V článku Ovsené vločky na 5 rôznych spôsobov nájdete recepty na ovsenú kašu s kakaom a mandľami, ovsenú kašu s citrónom a kiwi, ovsenú kašu s jahodami a gréckym jogurtom, ovsenú kašu so škoricou a muškátovým orieškom, ovsené vločky s arašidovým maslom a chia semiačkami.