Veľkonočné recepty, ktoré spravia vaše deti

Slávka Habrmanová/food blogerka 0

Veľkonočné sviatky nemusia skončiť tak, že maminy sa naháňajú, len aby popri ďalších každodenných povinnostiach stihli pripraviť nejaké tie dobroty pre oblievačov či šibačov. 

Pokojne zapojte aj vaše ratolesti do prípravy chutného pohostenia; tu je malá ukážka skutočne jednoduchých, no typicky jarných receptov, vhodných na sviatočný stôl.

Veselý veľkonočný nárez

Potrebujeme:

  • natvrdo uvarené vajíčka (8 kusov),
  • 200 g K-Classic dusenej šunky,
  • jednu malú majonézu (250 ml),
  • 10 plátkov želatíny, malú konzervu zeleniny (vhodné, ak je kombinácia napr. mrkvy s hráškom),
  • štipku vegety,
  • soľ.

 Postup:

Do nálevu zo zeleniny pridáme vodu alebo môžete pokojne vývar, ak máte po ruke, výsledné jedlo bude ešte chutnejšie. Potrebujeme spolu 2,5 dcl tekutiny. Namočíme do nej želatínu a nahrievame podľa postupu na obale želatíny.

Následne počkáme, kým budeme mať nálev dostatočne studený, nie však príliš, aby už nebol stuhnutý. Pridáme ostatné ingrediencie, t. j. nakrájanú šunku, vajíčka, zeleninu, majonézu, ochutíme vegetou, dosolíme.

Dôkladne premiešame a nalejeme napr. do formy na srnčí chrbát, dobré je vystlať ju potravinárskou fóliou, ľahšie sa vám bude nárez vyberať. Necháme zachladiť.

 

Naše tipy:

  •  Vaše deti bude možno ešte viac baviť, ak nepoužijete jednu veľkú formu, ale surovinu budete spolu s nimi nalievať do menších, zábavných formičiek či mištičiek – na trhu existuje množstvo druhov.
  •  Ak chceme ešte veselší, pestrejší nárez, môžeme pridať aj nakrájané olivy, kukuricu alebo červenú papriku – kápiu. 

 

Žltučká a krásne jemná bábovka

Potrebujeme:

  • 4 vajcia,
  • 2 dcl kryštálového cukru,
  • 4 pudingy Zlatý klas,
  • 1 dcl mlieka K-Classic (1,5 % tuku),
  • 1 dcl rastlinného oleja,
  • 1 lyžičku prášku do pečiva;
  • na podávanie: bobuľové ovocie, cukor, citrónovú šťavu, vanilku, brandy (nemusí byť);
  • na ozdobu: práškový cukor.  

Postup: 

Vajcia, žĺtky a bielky nemusíte oddeľovať, dôkladne vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme pudingy (ide o menej tradičný recept, keďže múky sme sa vďaka nim úplne vyhli), mlieko a olej a prášok do pečiva. Dobre zamiešame, nalejeme do formy na bábovku natretej olejom a vysypanej múkou.

Pečieme pol hodinu na 180 stupňov Celzia. Treba sledovať a kontrolovať špajdlou, ak je suchá a povrch krásne ružový, môžeme vybrať aj skôr. 

Bábovku môžeme podávať s bobuľovým ovocím, poduseným na cukre a citrónovej šťave s vanilkou, podliate brandy. Alkohol sa tepelnou úpravou odparí, no ak sa aj tak kvôli deťom obávate, môžete vynechať… Bábovku posypeme ešte práškovým cukrom na povrchu na ozdobu.

 

Náš tip:

Rovnako platí, že cesto nemusíte nalievať do jednej veľkej bábovkovej formy, ale je možné zaobstarať si aj formičky na mini-bábovky a o zábavu s deťmi máte postarané. Vtedy samozrejme piecť kratšiu dobu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Slávka Cigáňová (Habrmanová)

Kedysi som sa živila sáčkovými polievkami a rôznymi polotovarmi a myslela si, že varenie je strata času. No časom prišla zmena. Tak ma to dostalo, že som chcela vedieť uvariť všetko. Začala som skúšať recepty, domáce aj zo svetových kuchýň, no najviac ma bavilo tvoriť vlastné recepty. Objavila som, že varenie môže byť naozaj zábava a rada sa so svojimi skúsenosťami podelím aj s ostatnými.

články autora...

Pridaj komentár