Krkovička so šalviou a šunkou doladená pivnou omáčkou

Slávka Habrmanová / food blogerka 0

Potrebujeme:

  • 0,5 kg bravčovej krkovičky bez kosti, nakrájanej na plátky,
  • soľ, čierne korenie,
  • sušenú šunku alebo kvalitnú prerastenú údenú slaninu,
  • asi 10 lístkov šalvie (najlepšie čerstvej, ale môže byť aj sušená),
  • asi 3 lyžice repkového oleja

na omáčku:

  • 200 ml tmavého piva Stephansbräu Dunkel,
  • 250 ml kyslej smotany,
  • 2 lyžice hladkej múky,
  • muškátový oriešok, bobkový list,
  • 3 lyžice repkového oleja
Kaufland, mäso
Foto: Ingimage.com

Postup:

Mäso nakrájané na hrubšie plátky (klepať ani netreba, ale ak ho chcete naozaj jemné, môžete) osolíme, okoreníme, sprudka z oboch strán opečieme na oleji, obložíme lístkami šalvie a šunkou.

Dobré je ho do šunky zabaliť, nech sa pekne stiahne. Podlejeme trochou vody a dusíme pod pokrievkou alebo alobalom. Kontrolujeme, či nie je mäkké; ak by bolo treba, prilievame vodu.

Pre koncom odokryjeme a necháme opiecť a zároveň tekutinu úplne vtiahnuť späť do mäsa. Keď zostane číry olej, je hotovo, mäso vyberieme.

Vo výpeku – všetky chute treba zachytiť – si urobíme omáčku: Z múky a oleja urobíme zápražku, riedime smotanou, okoreníme bobkovým listom (dôležité), muškátovým orieškom a pridáme pivo. Necháme prevariť.

Pokiaľ chcete zdravšiu a menej kalorickú verziu, zvoľte namiesto smotany mlieko. Podávame s opečeným mäsom.

Ešte väčší chuťový zážitok budete mať, ak použijete mäso z mangalice. Môžete podávať so zemiaky a dusenou zeleninou.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár