Potrebujeme:
- hovädzie zadné pokrájané na väčšie kocky – 1 kg,
- 0,5 kg farebných paprík tiež na kocky,
- 300 ml tmavého piva Stephansbräu Dunkel,
- 300 ml paradajkového pretlaku,
- 1 a ½ lyžice medu,
- 200 g anglickej slaniny nasekanej na drobné kocky,
- 2 stredné cibule pokrájané na mesiačiky,
- slnečnicový olej, soľ, čierne korenie, tymián, šalviu, estragón (všetko sušené),
- asi 2 strúčiky cesnaku, syr gorgonzola (150g)
Postup: Začneme menej tradične, opekaním mäsa na oleji pri vysokej teplote. Osolíme, okoreníme. Počkáme, kým sa mäso krásne zatiahne, pridáme cibuľu a slaninu a ďalej smažíme.
Zalejeme pivom, pridáme paradajkový pretlak, med, papriky, všetky bylinky (tymián, šalvia, estragón), prípadne ešte čierne korenie, ak sme nedali veľa do mäsa. Okrem cesnaku a gorgonzoly, tie prídu na rad neskôr.
Ideálne, ak máme hrniec s pokrievkou vhodný na sporák aj do trúby, takto to všetko prikryté dáme piecť na 180 stupňov Celzia. Ak nie, musíme prekladať do nádoby určenej na pečenie.
Všetko spolu dusíme v trúbe aspoň dve hodiny, nakoniec dochutíme nastrúhaným cesnakom a necháme už až do hotového rozpustiť gorgonzolu.
Jedlo sa hodí s kuskusom s maslom, premiešaným s bielymi fazuľami z konzervy, dochutené citrónovou šťavou.