Lenivá paradajková polievka

Takakika 0

Paradajková polievka, rajčinová, rajská. Alebo pokojne aj „červená“ detskými očami. Ako ju doma voláte? A ako ju doma robíte? U nás letia len dve verzie, podľa toho, či sme uprostred paradajkovej sezóny alebo či si ju už len s láskou po zbytok roka pripomíname.

Zakaždým sa mi paradajkovú podarí pripraviť inak, ale moje deti sú ku mne viac ako zhovievavé. Tvrdia mi do očí, že robím najlepšiu polievku na svete. Vtipné je, že sa pri tom nijako nenamáham, a už vôbec nespotím. Je to pre mňa najviac lenivá polievka, akú varím.

Canva

Paradajková polievka „zo skla“

Ak nemám k dispozícii čerstvé paradajky, uchyľujem sa k tejto jednoduchej lenivej verzii.

Ingrediencie:

  • passata (paradajková šťava) ideálne v bio kvalite v skle (veľmi dobrú skúsenosť mám so značkou DM)
  • paradajkový pretlak v bio kvalite (rovnako kupujem v DM)
  • voda na zriedenie
  • soľ
  • cukor podľa chuti
  • klinček, prípadne celé nové korenie
  • bazalka (hrsť)
  • cibuľa

Postup:

  • do hrnca nalejem paradajkovú šťavu, vytlačím pretlak, pomiešam, zriedim vodou (vypláchnem pri tom sklo z passaty), vody dám toľko, koľko potrebujem, aby bola polievka hustá alebo riedka
  • cibuľu iba ošúpem a v celku vložím do paradajkovej zmesi,
  • rovnako postupujem s korením a bylinkami, až na cukor, ktorý si nechám na záver
  • nechám zovrieť a potom na slabom vare dováram aspoň 20 minút, aby sa všetky chute stihli prepojiť

Paradajková polievka nemusí byť dobrá len vtedy, keď najprv osmažíme cibuľu a zaprášime múkou. Môže byť chutná a ľahká práve v takejto „lenivej“ verzii.

Do polievky majú moje deti rady ešte kopček kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu a mozarellu.

Prečítajte si aj:

Paradajková polievka z plechu

Túto verziu mám rada vtedy, keď neviem, čo s paradajkami. Recept som našla v knihe Zdeňka Pohlreicha „Super jednoduše bez masa.“ A upravujem si ho, ako sa mi hodí

Ingrediencie:

  • 1 kg cherry paradajky (alebo paradajky, ktoré máme k dispozícii)
  • 2 ks bielej cibule (alebo inej cibule, ktorá je doma)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bazalka (hrsť plus na ozdobu)
  • mozarella 1-2 ks
  • olivový olej (5 lyžíc)
  • zeleninový vývar (500 ml)
  • soľ (malá lyžička)
  • trstinový cukor (polievková lyžica)
  • čerstvo mleté korenie

Postup:

  • rúru necháme predhriať na 180 stupňov
  • paradajky prepolíme, cibuľu a cesnak olúpeme, cibuľu nakrájame na prúžky a vložíme na plech spolu s bazalkou, cesnakom, polejeme olejom
  • dáme piecť na 30 minút
  • plech vyberieme po pol hodinke, prilejeme vývar, pridáme soľ, cukor, korenie, zamiešame a prelejeme do hrnca
  • privedieme k varu, rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka

Pohlreich odporúča jeden strúčik cesnaku podrviť s lístkami bazalky, zmiešať s lyžicou oleja a touto zmesou pokvapkať plátky mozarelly, ktorou ozdobíme polievku.

Mozarella sa dá nahradiť aj bielym jogurtom alebo sladkou šľahačkovou smotanou, polievka potom bude krémovejšia. Dá sa jesť aj studená.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Takakika

More a červené tenisky. Najprv materská dovolenka na chorvátskom ostrove, ktorá sa pretiahla na osem rokov. Medzičasom presun rodičovských aktivít na pevninu s dynamikou, akú prináša život po strate blízkeho.

články autora...

Pridaj komentár