Paradajková polievka, rajčinová, rajská. Alebo pokojne aj „červená“ detskými očami. Ako ju doma voláte? A ako ju doma robíte? U nás letia len dve verzie, podľa toho, či sme uprostred paradajkovej sezóny alebo či si ju už len s láskou po zbytok roka pripomíname.
Zakaždým sa mi paradajkovú podarí pripraviť inak, ale moje deti sú ku mne viac ako zhovievavé. Tvrdia mi do očí, že robím najlepšiu polievku na svete. Vtipné je, že sa pri tom nijako nenamáham, a už vôbec nespotím. Je to pre mňa najviac lenivá polievka, akú varím.
Canva
Paradajková polievka „zo skla“
Ak nemám k dispozícii čerstvé paradajky, uchyľujem sa k tejto jednoduchej lenivej verzii.
Ingrediencie:
passata (paradajková šťava) ideálne v bio kvalite v skle (veľmi dobrú skúsenosť mám so značkou DM)
paradajkový pretlak v bio kvalite (rovnako kupujem v DM)
voda na zriedenie
soľ
cukor podľa chuti
klinček, prípadne celé nové korenie
bazalka (hrsť)
cibuľa
Postup:
do hrnca nalejem paradajkovú šťavu, vytlačím pretlak, pomiešam, zriedim vodou (vypláchnem pri tom sklo z passaty), vody dám toľko, koľko potrebujem, aby bola polievka hustá alebo riedka
cibuľu iba ošúpem a v celku vložím do paradajkovej zmesi,
rovnako postupujem s korením a bylinkami, až na cukor, ktorý si nechám na záver
nechám zovrieť a potom na slabom vare dováram aspoň 20 minút, aby sa všetky chute stihli prepojiť
Paradajková polievka nemusí byť dobrá len vtedy, keď najprv osmažíme cibuľu a zaprášime múkou. Môže byť chutná a ľahká práve v takejto „lenivej“ verzii.
Do polievky majú moje deti rady ešte kopček kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu a mozarellu.
Túto verziu mám rada vtedy, keď neviem, čo s paradajkami. Recept som našla v knihe Zdeňka Pohlreicha „Super jednoduše bez masa.“ A upravujem si ho, ako sa mi hodí
Ingrediencie:
1 kg cherry paradajky (alebo paradajky, ktoré máme k dispozícii)
2 ks bielej cibule (alebo inej cibule, ktorá je doma)
3 strúčiky cesnaku
bazalka (hrsť plus na ozdobu)
mozarella 1-2 ks
olivový olej (5 lyžíc)
zeleninový vývar (500 ml)
soľ (malá lyžička)
trstinový cukor (polievková lyžica)
čerstvo mleté korenie
Postup:
rúru necháme predhriať na 180 stupňov
paradajky prepolíme, cibuľu a cesnak olúpeme, cibuľu nakrájame na prúžky a vložíme na plech spolu s bazalkou, cesnakom, polejeme olejom
dáme piecť na 30 minút
plech vyberieme po pol hodinke, prilejeme vývar, pridáme soľ, cukor, korenie, zamiešame a prelejeme do hrnca
privedieme k varu, rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka
Pohlreich odporúča jeden strúčik cesnaku podrviť s lístkami bazalky, zmiešať s lyžicou oleja a touto zmesou pokvapkať plátky mozarelly, ktorou ozdobíme polievku.
Mozarella sa dá nahradiť aj bielym jogurtom alebo sladkou šľahačkovou smotanou, polievka potom bude krémovejšia. Dá sa jesť aj studená.
More a červené tenisky. Najprv materská dovolenka na chorvátskom ostrove, ktorá sa pretiahla na osem rokov. Medzičasom presun rodičovských aktivít na pevninu s dynamikou, akú prináša život po strate blízkeho.