Potrebujeme:
- 300 gramov špenátu
- 500 gramov guľatej ryže,
- 3 lyžice olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 100 gramov parmezánu,
- 50 gramov masla, strednú cibuľu, soľ,
- 1,5 dcl bieleho vína, trochu bieleho korenia, muškátový oriešok

Postup:
Ako základ rizota smažíme na kocky nasekanú cibuľu na oleji. Pridáme prepláchnutú ryžu. Je dobré ju tiež krátko posmažiť s už takmer zlatistou cibuľou, naberie od nej chuť.
Zalejeme vínom, zamiešame špenát a dochutíme nastrúhaným cesnakom. Rovnako tak ešte primiešame korenie a nastrúhame kúsok z muškátového orieška. S ním veľmi opatrne, môže prebíjať chuť ostatného. Prikryjeme pokrievkou a dusíme. Keď je ryža mäkká (trvá to asi 10-15 minút) primiešame parmezán a maslo.
Obe tie skvelé prísady krásne zvláčnia a zjemnia naše rizoto. Má byť krémové a spojené; ak vám zostávajú zrniečka ryže zvlášť, niekde sa stala chyba. Na vrch ešte nastrúhame parmezán, buď už do taniera alebo môžeme podávať s parmezánovými plackami: kôpky nastrúhaného parmezánu nakrátko opečené na suchej panvici: syr sa roztopí a potom krásne pripečie.
Obracať nemusíte. Je to inšpiratívna vychytávka, ktorou určite očaríte svoju rodinu alebo hostí.
Pokiaľ trváte na mäse, hodia sa k tomu kuracie steaky (z kuracích pŕs, dochutené len soľou, čiernym korením, prípadne aj červená mletá paprika a nové korenie). Ale toto jedinečné, neskutočne zelené rizoto je vynikajúce aj ako samostatné jedlo. Prípadne s volským okom.
