Domáci tréning je jednoduchý spôsob ako sa udržať vo forme

Jakub Janíček 0

Nájsť si čas na pravidelné cvičenie v posilňovni môže byť výzva. Plány s cvičením vonku môže zas prekaziť počasie. Našťastie existuje alternatíva, ktorá je dostupná a praktická pre všetkých – cvičenie doma. Udržiavať sa vo forme v pohodlí domova je možné bez ohľadu na harmonogram alebo počasie.

unsplash

 

Prečo cvičiť doma?

Domáce cvičenie má niekoľko výhod, vďaka ktorým ide o atraktívnu voľbu pre tých, ktorí si chcú udržať alebo zlepšovať kondíciu a svoje zdravie. Jednou z výhod je, že sa nemusíte viazať na otváracie hodiny fitness centra a môžete cvičiť, kedykoľvek sa vám to hodí. Ak budete cvičiť doma, ušetríte čas, ktorý by ste trávili cestovaním do posilňovne, aby ste ho mohli využiť efektívnejšie. Navyše sa nemusíte starať o to, ako vyzeráte alebo či sa niekto pozerá. Mnoho ľudí nerado chodí do fitness centier práve preto, že sa hanbia alebo sú im cudzie pohľady nepríjemné.

V neposlednom rade sa cvičením doma šetria aj peniaze. Nepotrebujete si platiť členstvo vo fitness centre ani drahé vybavenie. Mnoho účinných cvičení môžete vykonať iba s vlastnou váhou tela.

Zabezpečte si vhodné vybavenie na cvičenie

Hoci nie je potrebné investovať do drahého vybavenia, niektoré základné veci môžu váš tréning spríjemniť. Medzi tréningové pomôcky na atletiku patrí napríklad expander, rebriny, ale doma môžete mať aj futbalovú odrazovú sieť či basketbalový kôš. Základné pomôcky na cvičenie doma sú aj podložky na cvičenie, fitlopty, švihadlo, jednoručné činky či kettlebell.

Toto vybavenie nie je finančne náročné a nezaberie ani veľa miesta. Samozrejme si môžete zaobstarať aj pokročilejšie vybavenie ako bežecký pás, veslovací trenažér, posilňovacie lavice, hrazdy a podobne. Záleží na tom, aký tréning chcete doma vykonávať a koľko máte miesta.

Vhodné miesto na cvičenie

Pre domácu posilňovňu si zvoľte si miesto vo vašom dome alebo byte, kam môžete umiestniť vybavenie. To by malo byť dostatočne veľké a dobre osvetlené. Ideálnou možnosťou je izba, ktorú môžete využívať výlučne ako posilňovňu, alebo si ju môžete zariadiť aj v obývacej izbe, garáži či na terase. Dôležité je mať dostatočné vetranie alebo klimatizáciu, aby ste sa cítili pohodlne.

Uistite sa, že priestor na cvičenie je dobre organizovaný. Umiestnite vybavenie tak, aby bolo ľahko prístupné a nemuseli ste ho neustále presúvať. Môžete použiť stojany a poličky na uloženie činiek a iného vybavenia. Pre udržanie motivácie si zorganizujte cvičebný priestor tak, aby bol príjemný a esteticky príťažlivý. Môžete pridať zrkadlá, aby ste mohli sledovať, či je vaša technika správna. Zariadenie domácej posilňovne sa dá prispôsobiť vašim potrebám a rozpočtu. Môžete začať s malým základným vybavením a postupne investovať do ďalšieho.

Ako si udržať motiváciu cvičiť?

Aby ste dosiahli najlepšie výsledky pri cvičení doma, je dôležité mať dobre vypracovaný tréningový plán. Uistite sa, že zahrňujete rôzne cviky, ktoré sú zamerané na rôzne časti tela, a postupne zvyšujte náročnosť cvičení. Môžete sa inšpirovať online tréningovými programami alebo aplikáciami s tréningami.

Definujte si jasné ciele, ktoré chcete dosiahnuť, či už ide o stratu hmotnosti, posilnenie tela alebo zvýšenie flexibility. Neprepadajte stereotypu a meňte cviky a tréningy tak, aby vás bavili.

Ak máte problém sa motivovať, nájdite si spoločníka na cvičenie. Tréning s niekým iným môže byť zábavnejší a motivujúcejší. Vhodné je tiež zapisovať si svoje pokroky, aby ste mohli vidieť, ako napredujete. S pravidelným cvičením, vytrvalosťou a správnym prístupom môžete dosiahnuť svoje ciele aj v pohodlí vášho domova.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...