Aktuality Čo nám vadí na návštevách? redakcia 12. augusta 2016 0 Vyzuť sa ešte pri dverách, neoblizovať nožík či jesť priamo z hrnca. Ktoré prehrešky pri stolovaní strpíme a čo už je príliš? Foto: Ingimage.com Slováci sú stále pomerne konzervatívni. Prieskum spoločnosti IKEA hodnotil na zmiešanej vzorke obyvateľov ako vnímame návštevy, z čoho máme obavy a aké sú naše očakávania. Slováci sú dobrí hostitelia, no z návštevy majú obavy Pozvať si k sebe domov návštevu je pre 75% Slovákov spojené s radom obáv. Mladšia generácia si robí starosti, či je ich domov dostatočne reprezentatívny, ženy sa strachujú, aby sa im podarilo jedlo a všetko stihli včas pripraviť. Podľa najnovšieho prieskumu Život v kuchyni spoločnosti IKEA pre 35% z nás návšteva síce znamená prácu navyše, napriek tomu si 4 z 10 Slovákov pozývajú návštevu k sebe domov aspoň raz mesačne. Zatiaľ čo prevažnej väčšine hostiteľov stačí, že hostia dorazia (89%), hostia sú o niečo náročnejší. Väčšina očakáva, že sa bude na návšteve cítiť ako doma, že sa o nich hostitelia budú starať, mať upratané a pripravené občerstvenie. Foto: Ikea Ktoré prehrešky sú Slováci ochotní tolerovať? Jedlo je spoločenská udalosť, a preto je spájané s mnohými zvykmi i zlozvykmi. Za najväčší priestupok podľa výskumu považujeme znovu naservírovať hosťom jedlo, ktoré nám spadlo na zem. Ľudia nad 45 rokov sú vo všeobecnosti menej tolerantní k prehreškom, ako je napríklad začať jesť skôr ako ostatní alebo jedenie priamo z hrnca. Naopak, mladšia generácia a obyvatelia väčších miest si s tým toľko starostí nerobia. Mladší si pokojne dajú jedlo zakúpené vonku rovno z obalu alebo škatuľky, netrvajú na tom, aby bol riad umytý hneď po jedle. Foto: Ikea Použiť jeden tanier na viacero chodov je ochotných tolerovať až 70% mladých a 67% dospelých ľudí žijúcich s deťmi. Osoby staršie ako 59 rokov naopak preferujú naložiť polievku a hlavné jedlo do samostatných tanierov. Jesť hlavné jedlo iba s lyžicou je prijateľné pre vyše polovicu Slovákov. V tomto prípade sú benevolentnejší ľudia z menších obcí (59%) ako ľudia z miest (50%), ktorí sú naopak zhovievavejší pri väčšine ostatných zlozvykov. Hoci je vylizovanie taniera po jedle vo všeobecnosti odmietané, za normálne ho považuje až 33% vysokoškolsky vzdelaných Slovákov. Piť nápoj priamo z kartónového obalu považuje väčšina Slovákov za nevhodné, bez rozdielu veku či pohlavia (76%). Čím nižší vek alebo čím vyššie vzdelanie, tým väčšia je záľuba v ujedávaní si počas prípravy jedla. Za úplne normálne to považuje 81% absolventov vysokej školy, zaujímavosťou je, že ani staršia generácia sa tomu nebráni (56%). Tento prieskum realizovala spoločnosť IKEA v súvislosti s predstavením nového katalógu IKEA 2017, ktorý chce ľudí povzbudiť a inšpirovať k tomu, aby sa vzdali konvencií a pravidiel a vybrali si svoj vlastný spôsob varenia a stolovania. (3 hlasov, priemerne: 2,30 z 5)Loading... Pridaj komentár Zrušiť odpoveďMeno *
Aktuality Čo nám vadí na návštevách? redakcia 12. augusta 2016 0 Vyzuť sa ešte pri dverách, neoblizovať nožík či jesť priamo z hrnca. Ktoré prehrešky pri stolovaní strpíme a čo už je príliš? Foto: Ingimage.com Slováci sú stále pomerne konzervatívni. Prieskum spoločnosti IKEA hodnotil na zmiešanej vzorke obyvateľov ako vnímame návštevy, z čoho máme obavy a aké sú naše očakávania. Slováci sú dobrí hostitelia, no z návštevy majú obavy Pozvať si k sebe domov návštevu je pre 75% Slovákov spojené s radom obáv. Mladšia generácia si robí starosti, či je ich domov dostatočne reprezentatívny, ženy sa strachujú, aby sa im podarilo jedlo a všetko stihli včas pripraviť. Podľa najnovšieho prieskumu Život v kuchyni spoločnosti IKEA pre 35% z nás návšteva síce znamená prácu navyše, napriek tomu si 4 z 10 Slovákov pozývajú návštevu k sebe domov aspoň raz mesačne. Zatiaľ čo prevažnej väčšine hostiteľov stačí, že hostia dorazia (89%), hostia sú o niečo náročnejší. Väčšina očakáva, že sa bude na návšteve cítiť ako doma, že sa o nich hostitelia budú starať, mať upratané a pripravené občerstvenie. Foto: Ikea Ktoré prehrešky sú Slováci ochotní tolerovať? Jedlo je spoločenská udalosť, a preto je spájané s mnohými zvykmi i zlozvykmi. Za najväčší priestupok podľa výskumu považujeme znovu naservírovať hosťom jedlo, ktoré nám spadlo na zem. Ľudia nad 45 rokov sú vo všeobecnosti menej tolerantní k prehreškom, ako je napríklad začať jesť skôr ako ostatní alebo jedenie priamo z hrnca. Naopak, mladšia generácia a obyvatelia väčších miest si s tým toľko starostí nerobia. Mladší si pokojne dajú jedlo zakúpené vonku rovno z obalu alebo škatuľky, netrvajú na tom, aby bol riad umytý hneď po jedle. Foto: Ikea Použiť jeden tanier na viacero chodov je ochotných tolerovať až 70% mladých a 67% dospelých ľudí žijúcich s deťmi. Osoby staršie ako 59 rokov naopak preferujú naložiť polievku a hlavné jedlo do samostatných tanierov. Jesť hlavné jedlo iba s lyžicou je prijateľné pre vyše polovicu Slovákov. V tomto prípade sú benevolentnejší ľudia z menších obcí (59%) ako ľudia z miest (50%), ktorí sú naopak zhovievavejší pri väčšine ostatných zlozvykov. Hoci je vylizovanie taniera po jedle vo všeobecnosti odmietané, za normálne ho považuje až 33% vysokoškolsky vzdelaných Slovákov. Piť nápoj priamo z kartónového obalu považuje väčšina Slovákov za nevhodné, bez rozdielu veku či pohlavia (76%). Čím nižší vek alebo čím vyššie vzdelanie, tým väčšia je záľuba v ujedávaní si počas prípravy jedla. Za úplne normálne to považuje 81% absolventov vysokej školy, zaujímavosťou je, že ani staršia generácia sa tomu nebráni (56%). Tento prieskum realizovala spoločnosť IKEA v súvislosti s predstavením nového katalógu IKEA 2017, ktorý chce ľudí povzbudiť a inšpirovať k tomu, aby sa vzdali konvencií a pravidiel a vybrali si svoj vlastný spôsob varenia a stolovania. (3 hlasov, priemerne: 2,30 z 5)Loading...