Detský čin roka ocenili Ľudia ľuďom: šiestačka zachránila dva životy

redakcia 0

Deti majú pozitívny vplyv na svet okolo seba. Zatiaľ čo fiktívni superhrdinovia môžu mať nadprirodzené schopnosti, skutočných hrdinov možno nájsť medzi najmladšími členmi našich rodín.

Tento rok Detský čin ocenil deti, ktoré sa v ťažkých situáciach zachovali výnimočne, boli odhodlané a spravili to, čo nikto nečakal. Pozrime sa bližšie na ocenené skutky našich malých hrdinov.

zdroj foto: facebook

 

Záchrana ľudských životov, postavenie sa šikane, či pomoc v rodine

Ocenené boli viaceré deti v rôznych kategóriách.Timea Matejová dostala cenu za prvé miesto v kategórii Ľudia ľuďom za záchranu dvoch ľudských životov.

Druhé miesto udelili Lukášovi Bubenkovi za záchranu života deda, ktorý upadol do diabetickej kómy a na treťom mieste skončila Simona Jaššáková, ktorú ocenili aj v kategórii Pomoc v rodine.

Za Dobrý čin na nete získal ocenenie Martin Fajnor, ktorý sa pri hraní počítačovej hry zastal spoluhráča, ktorý bol terčom urážok.

Ocenenie Ľudia ľuďom statočnej Timei

List o skutku záchrany dvoch ľudských životoch, ktorý vykonala šiestačka Timea Matejová napísala jej babka Mária. Timea zachránila svoju mamu, ktorá týždeň po pôrode dostala cievnu mozgovú príhodu a len týždeň narodenú sestričku Vandu. Stalo sa to takto:

Mama s malou Vandičkou bola na kontrole na novorodeneckom oddelení, po príchode domov si jej mama sadla s cieľom kojiť. Všetko bolo v poriadku, až pokým si Timea nevšimla zvláštne pohyby na maminej tvári.  Ihneď sa jej to nezdalo v poriadku „Mamka nesranduj!“, avšak ako odpoveď spadla mamke ruka aj s jej sestričkou.

Napriek tomu, že sa doteraz sestry neodvážila sama dotknúť, teraz vedela, že je to potrebné a vzala ju na seba. Za túto krátku chvíľu Timeina mama už ležala na zemi, Timea naváhala a hneď volala otcovi, ktorý sa však nachádzal pracovne v Dánsku. Následne rýchlo zavolala záchranku a cez telefón dostala pokyny, čo treba robiť, kým nepríde záchranka. Timea odvážne pokyny splnila až po príchod záchranárov, ktorí jej spoluprácu veľmi ocenili. Maminu odviezli do nemocnici, kde ju akútne operovali a zachránili jej život.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...