Vo viacerých slovenských zmrzlinárňach našli hygienici počas kontroly škodlivé baktérie i kvasinky. Zmrzlinári používajú nepovolené farbivá a pokrivkáva aj čistota priestorov či hygiena zamestnancov.

Ako sú zmrzlinári pripravení na leto?
Hygienici sa zamerali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny. Až 632 kontrol prebehlo v termíne od 13. do 20. mája 2016.
Nedostatky zistili v 54 prevádzkach, čo predstavuje 10,4 percenta z celkovo 517 kontrolovaných prevádzok.
Najviac pochybení sa nachádzalo v zmrzlinárňach Nitrianskom kraji (11 prevádzok – 12%) a v Banskobystrickom kraji (10 prevádzok – 17 %).
- Ingimage
Nedostatky zistené pri kontrolách:
- nedodržaná osobná hygiena pracovníkov a nevyhovujúci výsledok steru z ruky pracovníka (Staphylococcus aureus v mikrobiologickom náleze),
- uchovávanie porcovacieho náradia na zmrzlinu v nádobe so stojacou vodou,
- používanie nepovolených farbív v zmrzlinách,
- uchovávanie surovín na výrobu zmrzliny s uplynutým dátumom spotreby
- mikrobiologicky nevyhovujúce vzorky zmrzliny (nadlimitné množstvo koliformných baktérií, baktérií z čeľade Enterobacteriaceae, koagulázopozitívnych stafylokokov 3 a kvasiniek, prítomnosť podmienene patogénneho mikroorganizmu Klebsiella oxytoca a Klebsiella pneumoniae),
- predaj zmrzliny po dobe spotreby,
- nebolo možné overiť dodržiavanie doby predaja zmrzliny, z dôvodu nevedenia evidencie o ukončení zmrazovania zmrzliny,
- nevedenie evidencie o výrobe zmrzliny (dátum a hodina výroby, množstvo),
- nezabezpečená pravidelná kontrola nad dodržiavaním požiadaviek na bezpečnosť a kvalitu a teda nepreukázaná bezpečnosť a kvalita vyrábanej zmrzliny,
- nepreukázaná kvalita pitnej vody odobratej v stánku pred začatím sezóny

Stafylokoky, kvasinky i nepovolené farbivá
Pri kontrolách bolo spolu odobraných a mikrobiologicky vyšetrených 378 vzoriek zmrzliny.
Z uvedeného počtu nevyhovelo požiadavkám legislatívy 28 (7,4 %) vzoriek z dôvodu nadlimitného množstva koliformných baktérií, baktérií z čeľade Enterobacteriaceae, koagulázopozitívnych stafylokokov a kvasiniek, ale aj pre zistenú prítomnosť podmienene patogénneho mikroorganizmu Klebsiella oxytoca a Klebsiella pneumoniae v 1 vzorke zmrzliny.
Zároveň bolo odobraných 227 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých nevyhoveli 3 vzorky (1,3 %) zmrzliny z dôvodu použitia nepovolených farbív – E 104, E 110 a E 124.
Pri kontrolách bolo spolu odobraných 182 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 6 sterov (3,3 %) nevyhovujúcich z mikrobiologického hľadiska.
V jednom prípade ster z ruky pracovníka vykazoval nevyhovujúcu čistotu pre prítomnosť Staphylococcus aureus v mikrobiologickom náleze, prevádzkovateľ vyradil tohto pracovníka z práce až kým nebude zdravotne spôsobilý na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti.
Zdroj: RUZSR

Ale veď už ani nie je dobrá, asi som už stará, ale to čo sme jedli v detstve – jeden kopček za korunu – to sa nedá porovnať s tým, čo predávajú teraz….
A myslím, že aj vtedy tam boli chemikálie, a hlavne tona cukru.
Radšej si už robíme zmrzlinu iba doma, a máme v nej len to, čo chceme zjesť.
A čo sa hygieny týka, tak bohužiaľ – všetko naberajú jednou naberačkou, ktorú si máčajú celý deň v kýbliku s tou istou vodou, v pohode berú a vydávajú peniaze, ruky špinavé a pritom manipulujú s potravinami.
Už horšie je len v mäsiarstve, kde si teta dá rukavice gumené, ale len preto, aby si svoje paprče nezašpinila. Chytá s nimi totiž aj mäso aj peniaze. A rovnakým nožom krájajú na rovnakej podložke surové mäso a napríklad aj slaninu….
Provokatér pan Rizman už v 2021 smiruje nielen okolo
Grasalkovicovej zahrady
Najprv stromy lekná ryby ktoré sa sami obnovuju
A to vyše 10 roci o tom rozprava