Národný týždeň manželstva 2024 – „Vitamíny pre vzťah“

ts 0

Nosným motívom NTM 2024 je myšlienka, že „Dobré manželstvo nie je samozrejmosť, ale vzťah, o ktorý sa potrebujeme starať“. Manželský vzťah nemusí zákonite postupne degradovať do stavu akejsi hybernácie, prežívania zo dňa na deň. Existujú funkčné prostriedky – vitamíny pre posilnenie vzťahovej imunity.

Národný týždeň manželstva (NTM) propaguje manželstvo ako vzácnu hodnotu, ktorá obohacuje jednotlivcov aj celú spoločnosť. Prináša párom inšpiratívne podnety pre ich vzťah, pripravuje a ponúka zaujímavé aktivity na národnej aj lokálnej úrovni s cieľom podnietiť dvojice venovať svojmu vzťahu náležitú pozornosť.

Ak má byť vzťah dostatočne pevný, aby odolal prichádzajúcim nástrahám, vyžaduje primeranú starostlivosť. Jedným zo zámerov je povzbudiť manželské dvojice k tomu, aby svoj vzťah urobili prioritou a oddelili si dostatok času pre prehĺbenie vzájomnej blízkosti. NTM je pozitívna iniciatíva, ktorá pripomína dôležité hodnoty a zásady, na ktorých stoja dlhodobé vzťahy.

NTM je súčasťou medzinárodného združenia The Marriage Week International, avšak na Slovensku (podobne ako v každej ďalšej členskej krajine) funguje ako autonómny projekt.

„Vitamíny pre vzťah“ – téma NTM 2024 

Nič dôležité sa nedeje náhodou. Ak chceme niečo skutočne dosiahnuť, musíme sa na to zamerať a potom urobiť konkrétne kroky. Veľmi pravdepodobne si to od nás vyžiada zvýšenú pozornosť a úsilie. Znamená to tiež, že niektorým iným záležitostiam musíme povedať „nie“, keďže nemáme neobmedzenú kapacitu. Dôležitou záležitosťou môže byť starostlivosť o svoje zdravie. Avšak nielen to fyzické. K celkovej integrite a spokojnosti človeka výrazne prispieva aj duševná pohoda, ktorú veľmi ovplyvňuje to, ako sa cíti s ľuďmi v najbližšom okolí. Nejde ani tak o momentálne prežívanie, skôr záleží na celkovej spokojnosti a dlhodobom nastavení.

Nosným motívom NTM je myšlienka, že „Dobré manželstvo nie je samozrejmosť, ale vzťah, o ktorý sa potrebujeme starať“. Každý vie, že zanedbaním starostlivosti o fyzické telo si zarábame na problémy v oblasti zdravia do budúcnosti. V súvislosti s témou aktuálneho ročníka NTM hľadáme možnosti posilnenia manželskej vzťahovej imunity.

Ktoré „vitamíny“ zaberajú ako prevencia pred apatiou, zaneprázdnenosťou, prípadne narastajúcim nezáujmom či nedôverou vo vzťahu? Aké máme možnosti, ak sa chceme vyhnúť stavu postupného odumierania vzájomnej blízkosti? NTM prináša dobrú správu: manželský vzťah nemusí zákonite postupne degradovať do stavu akejsi hybernácie, prežívania zo dňa na deň. Existujú funkčné prostriedky – vitamíny pre posilnenie vzťahovej imunity, užívaním ktorých sa môže vzťah opäť prebrať k životu. Nadobudnúť radosť, vzrušenie a novú dynamiku. Tieto poklady budeme v súvislosti s aktuálnym ročníkom NTM postupne odkrývať.

(pre) Manželstvo plné života     

NTM trvá len 7 dní, avšak manželstvo nie je záležitosť jedného týždňa v roku, preto potrebuje byť vyživované neprestajne. To si uvedomujú aj organizátori NTM a aj z tohto dôvodu sú na webe NTM umiestnené inšpirácie, podnety aj povzbudenia pre manželov počas celého roka.

V záložke PRE MANŽELSTVO sú nielen rady a odporúčania odborníkov a laikov, ale aj rozhovory, príbehy z manželského života, inšpiratívne videá, … a v neposlednom rade aj prvá pomoc pre prípad, že to vo vzťahu zaškrípe. V dlhodobom vzťahu nie je nič výnimočné, že sa vyskytnú menšie či väčšie problémy, aj preto pod označením „Pomoc v ťažkostiach“ je možné nájsť zoznam manželských a rodinných poradcov, terapeutov, koučov aj s kontaktami. Je tam aj zoznam psychológov zastrešených Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta ich pôsobenia, aby mali pomoc na dosah manželia z ktorejkoľvek lokality Slovenska. Nie je hanba požiadať o pomoc v situáciách, keď ju potrebujeme. A tiež platí, že lepšie skôr, ako keď sa vážnych problémov nabalí veľa.

Aktivity a podujatia Týždňa manželstva

Každý rok množstvo dobrovoľníkov v rôznych regiónoch Slovenska pripravuje kultúrne, športovo, duchovne aj dobrodružne ladené podujatia (najmä, avšak nielen) pre manželov. Aspoň niektoré budú postupne zverejňované aj na FB, Instagrame a webe NTM. Niektoré z podujatí presahujú časový rámec NTM. Napríklad – už od vlaňajšieho februára po mestách prešovského kraja putuje výstava manželských fotografií s názvom: ODKAZ …, pripravená pre NTM 2023. Vo februári budú fotografie vystavené v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove a v marci sa výstava presunie do priestorov Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove n/Topľou.

Pieseň pre NTM  

Manželia Veronika a Martin Husovskí špeciálne pre NTM nahrali pieseň ZÁZRAK. Autorom textu je Jozef Husovský a vo videoklipe k piesni sú použité fotografie manželov, ktorí sa aj takto priznávajú k svojej láske.

 

Termín NTM  

Národný týždeň manželstva začína už o 2 týždne. Prebehne už tradične vo valentínskom týždni od pondelka do nedele; tento rok je to v termíne 12.- 18.februára

Viac informácií o Národnom týždni manželstva nájdete na www.ntm.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...