Jeseň býva krásna, kým ponuré dni kompenzuje hrejivými listami na stromoch a necháva nám pavučinové odkazy vo vetre. Len potom to prešedivelé obdobie, keď sa z okna dívame akurát tak na vyziabnuté haluze, lezie dobre na city.
Vtedy sa zvykneme nahovoriť aj na instantné zelené bylinky v obchode, hoci nikdy nevieme, koľko tentokrát vydržia. Vnútri by teoreticky mohli zvládnuť žiť petržlenová vňať, mäta, pažítka, bobkový list. Ale aj rozmarín a materina dúška.

Mať doma čokoľvek zelené je také pocitové antidepresívum. A ešte aj vonia.
Tí, ktorí sa v tom vyznajú, by radšej vsadili vypestovať si bylinky z vlastných semiačok. Bylinky z potravinových reťazcov sú vždy lotéria. Zelené listy môžu rýchlo zožltnúť a bylinka putuje do kontajnera.

Prečo sú tieto bylinky nespoľahlivé?
Jednak preto, že nemajú dosť miesta, sú nahusto posadené – treba ich teda presadiť do väčšej nádoby a pritom dávať pozor, aby sa koreň čo najmenej poškodil. Ideálne sú kochlíky s dierkami, aby prebytok vody pri polievaní mal kam odtiecť.
Ďalší dôvod, prečo zvyknú bylinky z obchodov rýchlo zvädnúť je, že zemina nemusí obsahovať toľko výživných látok. Je im treba dať nejaký substrát.

Slnko a voda
Všetky, či už vlastné alebo kúpené bylinky, potrebujú mať aj vnútri dosť svetla, ideálne, ak sú okná orientované na juhozápad. Ak nemáte to šťastie, budete si na ne musieť posvietiť.
Polievať ich treba pravidelne, aspoň dvakrát do týždňa, keď je zem na dotyk suchá.
Bazalka sa napríklad polieva ráno. Potrebuje byť vystavená slnečnému žiareniu najmenej 4 hodiny denne.


Aj rozmarín má rád slnko a potrebuje otáčať, aby mu bolo dopriate z každej strany.
Petržlen dobre zalievame najmä na začiatku, potom menej. Takisto potrebuje slnečné miesto.
Materina dúška si vyžaduje veľa tepla a slnka, nemá rada vlhko.
Bylinky je treba v kuchyni aj používať. Tak im zaručíme, že budú úspešne rásť. Na jedenkrát by sme však nemali odrezať viac ako dve tretiny.

Napríklad, ak necháme narásť pažítku 15 cm, odrežeme z nej tak, aby zostalo aspoň 5 cm. Bazalka je zdravá vtedy, ak na mieste, kde pravidelne odtŕhame lístky, rastú nové.
