Skôr ako obchodné reťazce vo veľkom obsadili batáty, topinambury a fialové zemiaky, ešte predtým než sme klasickú kašu vymenili za petržlenové a hrachové pyré, boli zemiaky v slovenskej kuchyni potravinou číslo jeden.
shutterstock Ľahko kombinovateľné, vždy pripravené na spracovanie a vhodné všade – od polievky, cez prílohy až po šaláty. Ak doma nemáme nič iné, upečené zemiaky v rúre a kečup to vždy zachránia.
Jeden novinár sa v článku o financiách zmienil, že zemiaky v kuchyni sú „lacná vata“. Kto chce pri vareni ušetriť, nech investuje do bedničky zemiakov.
Zemiaky hýbu svetom Vedeli ste, že na prvá zmienka o zemiakoch pochádza od mnícha Cypriána z Červeného Kláštora? Kto si práve spomenul na film Lietajúci Cyprián, nemýli sa.
Ich pestovanie vo veľkom u nás však presadila až osvietená panovníčka Mária Terézia. Toto rozhodnutie Slovensko uchránilo hneď pred niekoľkými vlnami hladomoru. A naopak, zemiaková pleseň v Írsku spôsobila tzv. Veľký hlad a masovú migráciu Írov do Ameriky.
Zemiaky, okrem toho, že chránia bez skorbutom, sú pri správnej úprave vhodné aj na udržanie štíhlosti. Varené alebo nasucho upečené sú zdravou beztukovou potravinou.
Obsahujú dostatok sacharidov, ktoré dodávajú telu energiu, a dokonca aj vlákninu, bez ktorej sa nezaobíde naše trávenie. Zemiaky sú významným zdrojom vitamínu C, niekoľkých druhov vitamínu B a folátov, ktoré sú potrebné pri tvorbe červených krviniek.
Vďaka ich pravidelnej konzumácii zabezpečujeme telu dostatok železa, horčíka a draslíka.
Šetrné a multifunkčné varenie Ak sa chcete chutne najesť, navariť pre celú rodinu a pritom veľa neminúť, zemiaky vám pomôžu. Práve v zimných mesiacoch, keď na pultoch chýba čerstvá lokálna zelenina, sa stávajú jednou z hlavných potravín v našej kuchyni.
Naše staré mamy poznali množstvo receptov, ktoré zasýtili hladných stravníkov a takmer nič nestáli. A niektoré z nich objavili aj dnešné gazdinky.
shutterstock Zemiakový guláš Ideálne jedlo na pôsty deň či počas sobotného upratovania. Chutí takmer tak dobre ako ten mäsový, ale je oveľa lacnejší. Jeho výhodou je, že sa varí takmer sám. Vás stačí obieliť dostatočné množstvo zemiakov.
Na prípravu potrebujete
3 lyžice oleja
½ kg zemiakov
2 cibule
1 strúčik cesnaku
1 veľké lečo
1 pretlak
soľ
čierne mleté korenie
červená paprika
majorán
Postup
Očistenú cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a orestujeme na rozohriatom oleji. Pridájte čajovú lyžičku mletej červenej papriky, paradajkový pretlak a 1 a ½ litra vody. Očistite a nakrájajte zemiaky a pridajte ich variacej sa vody.
Keď sú zemiaky polomäkké, pridajte lečo, mleté čierne korenie, majorán a podľa chuti soľ. Polievku nechajte variť dovtedy, kým zemiaky nie sú úplne mäkké, potom guláš odstavte a podľa chuti ešte dosoľte.
shutterstock Zemiakové lokše Lokše sú jesenná kuchárska pohodička. Vieme ich pripraviť ako prílohu k pečenej husi a kačici s dusenou kapustou, čo je kombinácia, ktorú by si mal každý do Vianoc dopriať aspoň raz.
Výborné sú však aj so sladkou plnkou, tvarohom či domácim lekvárom. No a k červenému vínu a dobrému filmu v upršaný večer sa hodia dokonale.
Na prípravu potrebujete
1 kg uvarených zemiakov
300 g hladkej múky
soľ
maslo/olej na potretie
Postup
Recept na zemiakové lokše je veľmi jednoduchý, aj keď trochu prácny. Zemiaky uvarte v šupke do mäkka. Potom ich necháte vychladnúť, očistíte a nastrúhate najemno. Pridajte hladkú múku, štipku soli a vypracujte na hladké cesto.
Najjednoduchšie je vymiesiť ho do tvaru valčeka a nakrájať na menšie kúsky. Z každého potom valčekom vytvorte okrúhle placky. Placky sa nesmú lepiť, ani byť príliš tenké.
Placku opečte na suchej panvici do zlatista. Staré mamy však neraz piekli lokše priamo na platni. Upečenú lokšu potrite trochou masla alebo oleja, aby ostala vláčna a mäkká.
shutterstock Zemiakové muffiny Zemiakové muffiny sú skvelý nápad pre deti aj dospelých. So zeleninovým šalátom z nich vykúzlite rýchlu večeru, s dobrou omáčkou zas občerstvenie pre hostí.
Ich výhodou je, že nepotrebujete nič extra v kuchyni, všetko potrebné zvyčajne máte doma.
Na prípravu potrebujete
10 až 12 zemiakov
syr vhodný na zapečenie
maslo
rozmarín alebo oregano
soľ
cesnak
mleté čierne korenie
Postup
Zemiaky očistite a pomocou strúhadla nakrájajte na tenké kolieska. Pridajte štyri polievkové lyžice zmäknutého masla a štyri polievkové lyžice nastrúhaného syra (najchutnejší je parmezán).
Zmes nezabudnite ochutiť najemno nastrúhaným cesnakom, soľou, korením a bylinkami. Formu na muffiny potrite maslom. Zmes opatrne pokladajte do jednotlivých formičiek a dajte zapiecť do predhriatej trúby na 190 stupňov.
Hotové muffiny pečte asi hodinu, kým nezískajú zlatú farbu. Po vybratí ich nechajte chvíľu ochladiť vo forme a ešte teplé podávajte.
Loading...