Cholesterol je tuk. Naše telo ho potrebuje, aby mohlo normálne fungovať – cholesterol je súčasťou žlčových kyselín. Tie uľahčujú vstrebávanie tukov v čreve. Cholesterol je aj prekurzorom (východiskovou látkou) vitamínu D.
Len tretinu cholesterolu pritom získavame z potravy. Až 2/3 cholesterolu si vyrába pečeň a tráviace ústrojenstvo. Bez cholesterolu teda nevieme žiť, no škodí nám (a zabíja nás), keď ho máme v tele príliš veľa.
Nadbytočný cholesterol je nebezpečný, pretože putujúc od pečene k bunkám hrozí, že sa nám uloží do stien tepien. Tie už nebudú hladké a ľahko sa na nich usadia krvné zrazeniny.
Riziko kardiovaskulárnej príhody sa zvyšuje, keď sa k cholesterolu (LDL cholesterolu) pridružia aj ďalšie faktory, ako napríklad fajčenie, nadváha, cukrovka, vysoký krvný tlak, vyšší vek.
Cholesterol nie je rozpustný v krvi (je to tuk, je mastný), a preto ho medzi bunkami prenášajú špeciálne bielkovinové nosiče – lipoproteíny. Hlavné dva druhy lipoproteínov sú HDL (dobrý cholesterol) a LDL (zlý cholesterol).
Cholesterol je však jeden, len v krvi cirkuluje vo väzbe na rôzne bielkoviny. Celkový cholesterol je súčet všetkých druhov cholesterolu.
Pexels Hodnoty cholesterolu Hladina cholesterolu sa meria v milimoloch na liter (mmol/l.
Ideálne je, keď nám namerajú celkový cholesterol menej ako 5 mmol/l – to je zdravá hladina celkového cholesterolu.
U detí je hodnota správneho cholesterolu ešte nižšia, pod 4,4 mmol/l.
LDL cholesterol (zlý cholesterol) Pri meraní cholesterolu si musíme všímať aj hladinu tzv. zlého cholesterolu – LDL, ktorá by u zdravého človeka nemala byť vyššia ako 3 mmol/l .
U detí by sa mala pohybovať hodnota zlého LDL cholesterolu pod 2,6 mmol/l.
Ak je zlý cholesterol nad 4,1 (u detí nad 3,1 ) ide o vysoké riziko.
Vysoký cholesterol O vysokom cholesterole hovoríme, keď je vyšší ako 5 mmol/l , resp. keď je hladina LDL vyššia ako 3 mmol/l.
Vysoké riziko predstavuje cholesterol nad 6,2 mmol/l , u detí nad 5,5 mmol/l .
Dobrý HDL cholesterol Ideálna hodnota HDL cholesterolu je u mužov nad 1,0 mmol/l, u žien nad 1,2 mmol/l.
Ak nám vychádza dobrý cholesterol pod 0,9 , hovoríme o vysokom riziku.
Príčiny vysokého cholesterolu Nielen zlá životospráva sa skrýva za vysokými hodnotami zlého cholesterolu.
Príčinou môžu byť aj faktory, ktoré neovplyvníme, napríklad genetika. Na cholesterol tiež nepriaznivo vplýva stres a nedostatok pohybu, čo však s úpravou jedálnička korigovať vieme.
Fyzická aktivita priamo ovplyvňuje cholesterol, a to tak, že zvyšuje dobrý (HDL) cholesterol a znižuje zlý (LDL) cholesterol – okrem toho znižuje zvýšený krvný tlak, redukuje stres, zlepšuje kondíciu, vrátane kondície srdca a ciev.
Pexels Potraviny, ktoré zvyšujú cholesterol Najviac cholesterolu obsahujú vajcia a živočíšne tuky – maslo, slanina, oškvarky, bravčové mäso, tučné mäso, smotana, smotanové jogurty, vnútornosti, tučné syry, plnotučné mlieko.
Namiesto toho by sme mali uprednostniť rastlinné tuky a oleje, surovú zeleninu a ovocie, strukoviny, celozrnné pečivo, hydinu, ryby, nízkotučné mliečne výrobky (mlieko, syry, jogurty).
Potraviny, ktoré znižujú cholesterol Cholesterol môže znížiť rozpustná vláknina .
Hlavným zdrojom nerozpustnej vlákniny sú obilniny , najmä nerafinované celozrnné. Potraviny bohaté na rozpustnú vlákninu sú napríklad
sušené marhule, ovsená kaša , ľanové semená, slnečnicové semená, fazuľa či šošovica. Hladinu cholesterolu v krvi znižujú aj tieto potraviny:
artičoky, surová mrkva, pomaranče (obsahujú pektín, formu rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha znižovať najmä LDL cholesterol), vlašské orechy (zvyšujú dobrý a znižujú zlý cholesterol), jablko, citrusové ovocie Shutterstock Vyšetrenie cholesterolu Aký máte cholesterol, sa dá zistiť jednoducho – na preventívnej prehliadke u obvodného lekára. Zoberie vám vzorku krvi a pošle ju na rozbor.
Zvýšený cholesterol je treba liečiť – úpravou životosprávy (pohyb, zmena jedálnička), prípadne liekmi.
Jeden až dva dni pred vyšetrením cholesterolu by sme sa mali vyhýbať „excesom“ (veľmi tučným jedlám, akciám typu svadba, zabíjačka).
Prečítajte si aj: