Jamie Oliver vyhral nad McDonaldom! Ružový sliz musí preč!

Silvia Hanová 0

Povesť populárneho amerického fastfoodového reťazca je opäť raz ťažko skúšaná. McDonald`s až doposiaľ krvopotne trval na tom, že do svojich mäsových burgerov dáva len výberové kúsky mäsa prvotriednej kvality. Teraz je však všetko inak!

Jeden z najväčších reťazcov rýchleho občerstvenia podľahol rozsiahlej mediálnej kampani známeho zástancu zdravého stravovania Jamieho Olivera a pripúšťa chybu.

iStock

Chemikália v hamburgeri

Populárny britský kuchár upozornil ľudí po celom svete, že hamburgery od McDonald`s Spojených štátoch amerických obsahujú chemikáliu s názvom hydroxid amónny.

Jamie Oliver ešte v roku 2011 neuveriteľným spôsobom šokoval zákazníkov tohto obľúbeného fastfoodu zistením, že spoločnosť pomocou uvedenej chemikálie upravuje hovädzie odrezky na svoje hamburgery a zašiel pritom ešte ďalej, keď tieto praktiky uvedenej siete rýchleho občerstvenia prirovnal k servírovaniu jedla pre psy.

Akýsi ružový sliz

Sám kuchár sa v rámci spomínanej mediálnej kampane napokon podujal na ukážku prípravy takého jedla u hlavného dodávateľa hamburgerov pre McDonald`s, ktorým je spoločnosť Beef Products Inc. Počas kampane nazval spomínanú chemikáliu akýmsi ružovým slizom.

Názor známeho kuchára vzápätí podporil mikrobiológ amerického ministerstva poľnohospodárstva Geral Zirnstein, ktorý pre britský denník Daily Mail uviedol, že používanie hydroxidu amónneho by malo byť v potravinárskom priemysle výrazne obmedzené.

A čo ružový sliz u nás?

Hovorkyňa českého McDonaldu Drahomíra Jirásková v tejto súvislosti ubezpečila, že spoločnosť pri výrobe mäsa v žiadnom prípade nepoužíva hydroxid amónny. Ružový sliz sa podľa jej slov nepoužíva ani v Českej či Slovenskej republike a ani v žiadnom z európskych štátov.

Na výrobu hamburgerových plátkov vraj používajú ručne vykostené výsekové partie predného hovädzieho mäsa a nepridávajú k nemu ani žiadne ďalšie prísady či emulgátory.

Prečítajte si tiež: Jedia vaše deti kuracinu z obchodu? Nemusí to dobre dopadnúť

 

Usmrtí baktérie. Niekde je však celkom zakázaný

Jamie Oliver v tejto súvislosti taktiež spresnil informáciu o tom, že hydroxid amónny sa v mäsových plátkoch populárneho fastfoodu používal len na území Spojených štátov amerických. Tamojšie úrady považujú uvedené látku za bezpečnú. Na území Austrálie je však táto látka napríklad úplne zakázaná.   

U nás sa považuje emulgátor E527, hydroxid amónny, tiež za bezpečný. Patrí medzi kypriace látky a regulátory kyslosti. V potravinárskom priemysle sa používa najmä pri usmrtení baktérií nachádzajúcich sa v hovädzom mäse. Nájdeme ho aj v priemysle, ktorý sa zaoberá spracovaním krmiva pre zvieratá. Používa sa aj ako prostriedok na odstraňovanie škvŕn a obsahujú ho aj niektoré farby na vlasy.

idnes.cz

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár