Majonéza v lete?

TS 0
fotozdroj:www.sxc.hu

Pozor v lete na salmonelózu

V lete na nás viac než kedykoľvek inokedy číha nástraha v podobe črevných infekcií, ktorých hlavnou príčinou sú nakazené potraviny. Nečudujme sa, pretože vysoké teploty vytvárajú ideálne podmienky pre množenie baktérií. Najčastejším problémom spôsobeným skazenými potravinami je salmonelóza, za najrizikovejšie potraviny sú považované vajcia a výrobky z nich vrátane majonézy.

Domáca majonéza?

V prípade majonézy je rozšírený názor, že by sa v letnom období nemala konzumovať, pretože predstavuje vďaka obsahu vajec veľké riziko vzniku salmonelózy. Je to však príliš zjednodušené tvrdenie. Nebezpečná je z tohto pohľadu majonéza domáca, ktorá sa pripravuje zo surových vajec.

Majonéza z obchodu sa vyrába z vajec pasterizovaných (tepelne upravených, zbavených všetkých škodlivých mikroorganizmov) a preto je nákaza salmonelózou nepravdepodobná. Napriek tomu by sme si mali vyberať len kvalitné výrobky od renomovaného výrobcu,  ktoré sú pravidelne kontrolované v mikrobiologických laboratóriách. Všimnite si zloženie majonéz z obchodu. Okysľujúce zložky, ktoré v zložení nájdete majú väčší význam, ako by sa mohlo zdať – výrobok nielen dochutia, ale upravia aj jeho kyslosť, čo má význam aj z pohľadu mikrobiálneho. Vďaka prítomnosti octu alebo citrónovej šťavy je totiž v majonézach potlačený rast a množenie baktérií, čím je zaručená ich bezpečnosť a trvanlivosť.

Správne zaobchádzanie s majonézou

O bezpečnosti majonézy, vrátane značkovej s dobrou povesťou, však rozhoduje aj to, ako s ňou zaobchádzame. Neotvorený výrobok zostane bezpečný v prípade, že dodržíme podmienky uvedené na obale. Odporúčané podmienky skladovania sa pritom môžu pri rôznych výrobkoch a výrobcoch odlišovať. Niektoré majonézy by mali byť skladované do +8 ºC, iné do +15 ºC, niekedy im neuškodí ani krátkodobé skladovanie pri teplote do +25 ºC. Pokiaľ nemáme k dispozícii chladničku, napríklad na pikniku v prírode, skladujeme majonézu v chladiacej taške.

Po otvorení nie je nutné spotrebovať výrobok do 3 dní, ako sa väčšina spotrebiteľov domnieva, ale približne do 4 týždňov. Aj v tomto prípade by sme mali sledovať označenie na obale, kde sú skladovacie podmienky bližšie špecifikované. Po otvorení musí byť majonéza uchovaná v chlade (zvyčajne pri teplote do +8 ºC) a pri spotrebe sa musia dodržiavať dôležité hygienické zásady – predovšetkým naberanie výrobku čistou lyžicou a neolizovanie hrdla fľaše. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár