V ľudskom organizme máme 1 – 2,2 kg vápnika. Vápnik je hlavným stavebným materiálom kostí, zubov a je taktiež dôležitou zložkou všetkých svalov. Jeho nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu u detí, u dospelých rednutie či mäknutie kostí.
Častými symptómami sú striedajúce sa zápchy a hnačky, búšenie srdca, záchvaty úzkosti, svalové zášklby, kŕče a svalové bolestí, ale tiež lámavosť nechtov, padanie vlasov, opary a afty v ústach.
Dospelí by denne mali prijať od 0,8 do 1,2 g, deti vo veku 1 – 12 rokov 1 g, dospievajúci chlapci 1,4 g, dospievajúce dievčatá 1 – 1,3 g, dospelé ženy 0,8 g, tehotné ženy 1,5 g a dojčiace matky 2 g.
Hlavným zdrojom vápnika je podľa tradícii mlieko a mliečne výrobky. Do nášho povedomia sa však neustále tlačia fakty o intolerancii laktózy. Je to veľmi časté ochorenie vyskytujúce sa v každom veku.
„Často si ho ľudia mýlia s alergiou na kravské mlieko. V tomto prípade sa nejedná o alergiu, ale o enzymatickú poruchu, pri ktorej chýba, alebo nefunguje enzým laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor. Laktóza (mliečny cukor) je súčasťou mlieka a mliečnych výrobkov. Je to dvojcukor zložený z glukózy a galaktózy. Aby sa tieto cukry mohli vstrebať z čreva do krvi, musia sa enzýmom (laktáza ) rozpojiť.
Ak nedôjde k rozpojeniu – nerozštiepený mliečny cukor zostáva v čreve a začína vplyvom črevných baktérii kysnúť. Mikroorganizmy hrubého čreva štiepia laktózu na kyseliny a pri tomto procese vznikajú aj plyny – oxid uhličitý, vodík a metán. Pacienti sa sťažujú na hnačky, nafukovanie, bolesti brucha a zlé trávenie,“
vysvetľuje MUDr . Mária Džupinová MSc. Dôvodov na intoleranciu laktózy môže byť hneď niekoľko.
„Môže ísť o vrodený deficit laktázy , a teda o tzv. autosomálne recesívne ochorenie s úplným deficitom laktózy v tenkom čreve alebo ide o adekvátnu produkciu enzýmu, kedy je enzým nefunkčný. Prejavy ochorenia sú zjavné i hneď po narodení a prvom kŕmení materským mliekom – hnačky, koliky, bolesti brucha, vracanie, dehydratácia, či zriedkavé ochorenia ako renálna tubulárna acidóza, aminoacidúria či hypotrofizácia dieťaťa.
Takýto pacienti sú odkázaní na celoživotú diétu bez mlieka a mliečnych výrobkov.
Ďalším prípadom môže byt intolerancia laktózy u nedonosených novorodencov , čo teda vyplýva z nezrelosti tráviaceho systému.
Najčastejšie sa však stretávame s adultným deficitom laktázy , ktorý postihuje asi každého šiesteho dospelého a dieťa po 3. roku života, keď nastáva geneticky podmienená redukcia aktivity enzýmu. Schopnosť aktivity enzýmu je však individuálna. Aktivita enzýmu je len redukovaná, nie nulová, mnoho jedincov toleruje individuálne množstvo laktózy bez objavenia sa gastrointestinálnych symptómov.
Posledným typom intolerancie laktózy je získaný deficit laktázy , ktorý môže vzniknúť kvôli infekčným hnačkovitým ochoreniam, poškodeniu črevnej sliznice liekmi, poprípade pri niektorých chronických ochoreniach. Po odstránení ochorení intolerancia zmizne,“
pokračuje MUDr . Mária Džupinová MSc.
Keď sa odvápňujeme Okrem mlieka a mliečnych výrobkov je vápnik vo zvýšenej miere prítomný vo väčšine listovej zeleniny, brokolici, žeruche, čakanke, semenách, orechoch, maku, sušených slivkách, figách, čokoláde, sardinkách v oleji, ovsených vločkách a v minerálnych vodách.
Loading...