Aby ste tomuto procesu aspoň čiastočne zabránili, nezanedbávajte pravidelnú dezinfekciu. Chladničku je vhodné upratať a umyť aspoň raz do týždňa.
Vlhko, teplo a čiastočky jedla z nej robia hviezdu na šírenie baktérií. Asi vám prejde mráz po chrbte, keď sa dozviete, že v nej žije asi milión mikroskopických parazitov, čo je dokonca viac ako v odpadkovom koši.
Ešte viac by ste mali zvýšiť pozornosť, ak rovnakú hubku používate na umývanie riadu a utieranie povrchov kuchyne. Týmto spôsobom totiž prenášate baktérie z hubky aj na tieto miesta, kde majú priestor na ďalšie množenie.
Nečakajte preto s výmenou hubky do momentu, keď sa začne rozpadať a zapáchať, ale dbajte na jej častú a pravidelnú výmenu.
Aj v nich sa totiž môžu usadzovať baktérie, čo je nebezpečné najmä v letných mesiacoch. Teplo prispieva k ich nadmernému množeniu a rýchlejšiemu vzniku nepríjemných ochorení.