Halušky 3x inak: bryndzové, krupicové do polievky alebo špecle

Kika/redakcia 0

Halušky sú výborné, vďačné jedlo, ktoré vedia detskí stravníci oceniť. Dajú sa pripravovať na toľko spôsobov, ako si len pomyslíte.

U nás doma sa osvedčili najmä bryndzové, ev. smotanové (klasika), potom tradičné krupicové halušky do zeleninovej polievky a ešte „špecle,“ múčne halušky, ktoré môžu byť fajn ako príloha alebo aj hlavné jedlo. Keď do nich pridáme špenát, premenia sa na špenátové…

Áno, haluškových kombinácií je naozaj neúrekom. Prinášame aspoň tieto základné recepty.

bryndzové, zemiakové, krupicové halušky
Shutterstock

Bryndzové halušky recept

Nemusia byť len bryndzové, ale aj smotanové, či strapačky (s kapustou) – teda všetky tie halušky, kde je základom cesta zemiak.

Ako na to: Do cesta dávame len nastrúhané zemiaky, soľ a polohrubú múku. Nedávame žiadne vajíčko, ani vodu.

Od oka: Na kilo zemiakov budeme potrebovať približne 300 g múky, záleží však od typu zemiakov – či nie je cesto príliš riedke zistíme jednoduchým testom – nerozpadne sa, ale drží tvar, keď halušky dáme variť. Po uvarení halušky nikdy nepremývame vodou.

Kým sa nám varia halušky, na malej panvičke si necháme rozpustiť na kocočky nakrájanú domácu slaninu (nemusí byť).

Voda, v ktorej sa halušky varili, sa nám ešte zíde – keď budeme chcieť jemne rozriediť bryndzu, použijeme túto vodu. Potom nemusíme bryndzu zjemňovať kyslou smotanou a podobne.

recept bryndzove halusky
Shutterstock

Krupicové halušky do polievky recept

Krupicové halušky ozvláštnia nejednu (nielen) zeleninovú polievku.

Budeme potrebovať:

  • 1 vajíčko,
  • 10 PL detskej krupice,
  • 2 PL vývaru alebo vody,
  • 1 PL oleja,
  • štipku sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva (nemusí byť, ale halušky sú potom viac nadýchané),
  • soľ,
  • podľa potreby na dochutenie bylinky, napríklad pažítku

Ako na to:

Rozšľaháme vajíčko, posolíme, pridáme vodu a olej, potom prisýpame krupicu. Kým zovrie voda, necháme cesto postáť, krupica zhustne. Nemala by byť príliš hustá, aby sa nám s ňou dobre pracovalo, keď cesto budeme pretierať cez haluškovač. Varíme v osolenej vriacej vode 8-10 minút.

Tip: Ak ich dávame do polievky, treba opatrne s počtom – môže sa stať, že sa nám veľmi “napijú” tekutinou a polievka chtiac nechtiac zhustne.

krupicove halusky recept
Shutterstock

Špecle recept

Ako príloha alebo hlavné jedlo (s priliehavou omáčkou).

Budeme potrebovať:

  • 300 g hrubej múky,
  • 3 vajíčka,
  • 1 deci mlieka/vody

Ako na to: Zamiesime cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút postáť, nech začne pracovať lepok. Potom uvaríme halušky v osolenej vriacej vode.

halušky recepty
Shutterstock

Tip 1: Takéto halušky sú výborné v kombinácii s pršutom (schwarzwald šunkou), hráškom a smotanou (najprv necháme na panvici trochu opražiť pršut, pridáme mrazený hrášok, zalejeme šľahačkou, resp. smotanou na varenie, chvíľu povaríme a zmiešame so špeclami). Ochutíme nastrihanou pažítkou alebo zelenou vniatkou z jarnej cibuľky.

Tip 2: Ak do cesta pridáme nadrobno posekaný baby špenát, premenia sa na špenátové halušky. Tie chutia výborne v kombinácii s nivovou omáčkou (nastrúhanú nivu necháme rozpustiť v smotane na varenie, prípadne pridáme tavený syr).

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...
Author image

Kika Kováčiková

Vyštudovala Právnickú fakultu UK v BA, píše najmä odborné články o materských a rodičovských príspevkoch, ktoré nájdete v rubrike "Príručka pre rodiča" alebo aktuálne "Správy pre rodiča."

články autora...

Pridaj komentár