Keď sa povie melón, ťažko odolať prirovnaniam, že niet voňavejšieho symbolu leta a prázdnin. K šťastiu stačí iba málo – prekrojiť ho na polovičku a začať si ho vychutnávať lyžičku za lyžičkou.
Jedine, že by ste mali chuť užiť si túto sladkú zeleninku aj inak. Pripravení skúšať?
Melónový sorbet
Pokrájajte melón na kúsky a odložte na dve hodinky do mrazničky. Potom ich vyberte, dajte do mixéra a vymixujte na hladkú konzistenciu. Znova dajte zamraziť. Ak máte chuť, pridajte do sorbetu aj lístočky mäty.
Jahodovo-melónové smoothie
Potrebujeme: 2 poháre melóna, nakrájaného na kocky, 1 pohár zmrznutých jahôd, 1 narezaný a zamrazený banán, 50 ml mandľového mlieka, med.
Postup: do mixéra nalejeme mandľové mlieko, pridáme kúsky melónu, jahôd, banánu a dobre zmixujeme. Osladíme medom alebo agávovým sirupom. Ihneď podávame.
Melónový sirup
Budete potrebovať: 3 poháre vody, 3 lyžice medu, 6 pohárov pokrájaného melóna, 1 pohár mäty, 1 pohár jablkového džúsu, menšiu uhorku, ľad.
Postup: Vodu zohrejte v hrnci. Keď bude horúca, pridajte med a miešajte, kým sa nerozpustí. Potom hrniec odstavte. Nakrájaný melón dajte do džbánu, pridajte mätu, prilejte vodu s medom a nechajte odstáť na izbovú teplotu. Potom pridajte jablkový džús a džbán dajte na niekoľko hodín do chladničky.
Sirup, ktorý dostanete, keď nápoj scedíte, prelejte do sklenenej fľašky a dajte do chladničky. Pripravuje sa v pomere ¼ sirupu na jeden pohár vody. Ak chcete osviežujúcu melónovú limonádu, potom použite tento sirup, kúsky uhorky a čerstvého melónu a mäty.
Šalát s melónom a fetou
Kombinácia sladký melón a slaná feta tvoria neodolateľný pár. A ak pridáme bazalku, balzamikový ocot a rukolu, dokonalý letný obed je na stole.
Potrebujeme: polovičku menšieho melóna, citrónovú šťavu, 100 g syra feta, lístky čerstvej mäty a rukolu.
Postup: Vychladený melón nakrájame na kocky (bez jadierok) a dáme do hlbšej nádoby. Pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme kúskami syra feta, pridáme mätu a rukolu. Môžeme ihneď podávať.
Pikantný šalát s melónom
Potrebujeme: polovičku melónu, 2 uhorky, 1 červenú cibuľu, 1 pikantnú papriku, 2 lyžice nasekanej koriandrovej vňate, 1 lyžičku nasekaného čerstvého petržlenu, citrónovú šťavu.
Postup: všetko nakrájame na kocky, zmiešame v nádobe, posolíme, okoreníme. Necháme v chladničke pol hodinku, prekryjeme fóliou.
Marocký šalát
Potrebujeme: melón, uhorky, pistácie, cibuľu, petržlenovú vňať, feta syr, ocot, olivový olej, soľ, korenie
Postup: Melón, uhorky a cibuľu nakrájame na malé kocky. Pridáme rozmrvenú fetu a jemne opražené pistácie. Zľahka premiešame, pridáme olivový olej, soľ, korenie, trocha octu. Jemne premiešame. Podávame vychladené.
Prečítajte si aj: Melón. Ako vybrať dobrý melón