Ako pripraviť chutné affogato v pohodlí domova?

PR 0

Ani v lete sa nechceme vzdať obľúbenej kávy. Počas leta sa skôr snažíme siahnuť po osviežujúcich limonádach či iných miešaných drinkoch. Ochladiť sa však môžete aj s kávou. Lahodné affogato je dokonca dva v jednom, dezert i životabudič.

Zdroj: Unsplash.com

Čo je affogato?

Čo je affogato?

Možno vás prekvapila nečakaná návšteva alebo máte chuť na niečo sladké, no nechce sa vám piecť. Talianske affogato je jednoduchý kávový dezert, ktorý si môžete veľmi rýchlo pripraviť aj doma. 

Zatiaľ čo Taliani si ho skôr vychutnávajú po dobrom jedle namiesto dezertu, v Amerike sa stal populárnym ako nápoj. Doslovný preklad affogato znamená utopený, čo odzrkadľuje aj spôsob jeho prípravy. Nie je jasné, kedy presne vznikol, no obľúbeným sa stal až koncom 20. storočia. 

Na prípravu vám stačia len tri ingrediencie – zrnková káva, vanilková zmrzlina a likér. Pre lepší zážitok z jeho chute, ho pripravte z kvalitných surovín. Najlepšia káva, ktorú môžete použiť je 100 % arabika. Chuť nepokazíte ani kvalitnou výberovou kávou. Každá odroda má totiž vlastnú špecifickú chuť, vďaka čomu môže dezert chutiť vždy jedinečne.

Postup prípravy dezertu affogato

Postup prípravy dezertu affogato

Uvarte si kvalitné a intenzívne espresso. Ak nemáte doma kávovar, môžete využiť aj alternatívnu prípravu, napríklad moka kanvičku či french press. Chuť espressa takisto pripomína káva pripravená pomocou aeropressu. Naberte 1 alebo 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny a dajte ich do väčšieho pohára. 

Kopčeky zalejte pripravenou horúcou kávou, ale až tesne pred podávaním. Na konci pridajte za lyžičku likéru, napríklad amaretta. Výber likéru však môžete prispôsobiť aj vašej chuti. Dezert môžete dozdobiť kúskami čokolády či drvenými orieškami. Mali by ste ho jesť lyžičkou a zvyšok vypiť.

Zdroj: Unsplash.com

Tipy na vylepšenie

Tipy na vylepšenie

Na jedno espresso použite najviac 2 kopčeky zmrzliny. Dezert nebude mať dobrú chuť, ak použijete zriedenú alebo príliš slabú kávu (espresso lungo sa riedi horúcou vodou). Uistite sa, že je vaša zmrzlina poriadne stuhnutá. Po naliatí espressa by totiž mala len zmäknúť, aby sa dala naberať lyžičkou. Ak ju necháte vonku príliš dlho, rýchlo sa roztopí a vám tak ostane len rozpustená zmrzlina s kávou. 

Tradične sa na prípravu používa kvalitná vanilková zmrzlina, no experimentovať môžete aj s inými príchuťami. Vhodnou kombináciou s kávou môže byť stracciatella, pistáciová či čokoládová. Plnohodnotné affogato si môžete pripraviť aj z bezkofeínovej kávy. 

Iné kávové nápoje zo zmrzliny

Iné kávové nápoje zo zmrzliny

Ak vám učarovala kombinácia zmrzliny a kávy, vyskúšajte aj niektoré druhy ľadovej kávy. Takisto si ich viete pripraviť v pohodlí svojho domova a nezaberú vám príliš veľa času. Do vyššieho pohára vložte kopček zmrzliny, zalejte ho vychladeným espressom. 

Pridajte 2 dcl vychladeného mlieka a podávajte s dlhšou lyžičkou. Podľa chuti môžete dať na vrch šľahačku. Ak máte radi sladké, pridajte ešte štipku vanilkového cukru, ktorý zvýrazní chuť samotnej zmrzliny.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...