Maliny, jahody, ríbezle, ale aj višne, marhule, alebo slivky – všetko toto voňavé ovocie plné slnka a vitamínov je vhodné na výrobu domáceho sirupu. Okrem výbornej chuti nám počas sychravých dní limonáda s chuťou leta posilní imunitu a povzbudí organizmus. Uvariť si domáci sirup pritom nemusí byť vôbec zložité.

Tajomstvo vydarenej pochúťky sa skrýva v kvalitnom ovocí a správnom postupe výroby. Jednotlivé ingrediencie a vhodné recepty už nemusíte prácne zháňať. Na trhu je horúca novinka od Slovenských cukrovarov, ktorá poskytuje v jednom balení precízne namiešanú zmes surovín potrebných na výrobu perfektného sirupu. Vám stačí len popustiť uzdu svojej fantázii a namiešať si z ovocia tú najlepšiu kombináciu chutí a vôní.

Korunný cukor na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia
Novinka od Slovenských cukrovarov umožní prípravu sirupu z akéhokoľvek letného ovocia a skorého jesenného bobuľového a kôstkového ovocia, pričom jednotlivé druhy možno podľa fantázie kombinovať.
Bez pridanej chémie a potreby rozličných prísad a špeciálnych receptov len s Korunným cukrom na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia sa domáci sirup podarí každému. Praktické balenie poskytuje presné množstvo potrebných prísad, a navyše aj užitočný potravinársky enzým – pektinázu, ktorá bráni príliš silnému želírovaniu zmesi.
Výsledná konzistencia má vďaka pektináze ideálnu hustotu bez hrudiek a zachováva si krémovitú vláčnosť pri použití.
Recept na malinový sirup

Ak stále váhate, či sa pustiť varenia domáceho sirupu, tu je malá inšpirácia v podobe nášho originálneho a vyskúšaného receptu:
Potrebujeme:
- 1 kg malín
- ½ l vody
- 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia
Postup:
Maliny umyjeme, dáme do hrnca s vodou a necháme 5-10 minút povariť. Vychladnutú malinovú hmotu zmiešame s cukrom na prípravu sirupu a necháme cez noc v chlade. Šťavu vylisujeme a precedíme cez jemné sitko alebo plátno. Sirup uvedieme do varu, necháme 3 minúty variť, nalejeme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a necháme v chlade. Riedime v pomere 1:6 (1 diel sirupu na 6 dielov vody).
Po otvorení skladujeme v chladničke a rýchlo spotrebujeme.
Domáci bylinkový sirup

A ešte jeden špeciál.
Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek.
Je to hotová zmes, ktorá obsahuje správny pomer prísad pre perfektný pôžitok zo sirupu. Nemusíte odhadovať aké množstvo cukru a citrónovej šťavy je potrebné na určitý objem kvetov alebo byliniek.
Balenie obsahuje nielen správny pomer surovín, ale aj presný návod na prípravu, ktorá je veľmi jednoduchá. Cukor rozpustíme varením v pol litri vody. Týmto sladkým roztokom následne zalejeme kvety bazy, alebo bylinky a necháme ich odstáť v chlade 48 hodín. Macerát potom precedíme a povaríme ešte tri minúty. Hotový sirup sa uchováva v sklených fľašiach so vzduchotesným uzáverom bez potreby ďalšej sterilizácie.
Fľaše je dobré skladovať v tmavej miestnosti. Sirup tak vydrží čerstvý dlhé mesiace a pred otvorením nie je potrebné mať ho v chladničke. Plusom je, že vďaka unikátnemu zloženiu si stále zachováva príjemnú konzistenciu, chuť i farbu.
