K najkrajším sviatkom roka patrí aj dobré jedlo a vypekanie sladkých i slaných dobrôt. LUNTER Tofu vo vianočných receptoch poteší nielen ľudí, ktorí preferujú rastlinnú stravu, ale všetkých, ktorí v kuchyni zvyknú tráviť celé hodiny kvôli dlhému vareniu mäsa. Tofu máte hotové za pár minút, navyše vaše trávenie odľahčí a vy si budete môcť dopriať napríklad o koláčik navyše!
Tofu Vianoce
Údený variant sa perfektne hodí na vyprážanie alebo do kapustnice, naturálne Tofu zase využijete pri pečení a varení. „Hlavnou výhodou využitia Tofu v kuchyni je rýchlosť jeho prípravy na štýl ryby či rezňa. Ak ním nahradíte mäso v kapustnici, na rozdiel od tej klasickej bude hotová do pol hodiny,“ hovorí šéfkuchár z LUNTER Bistra.
Príprava vianočných receptov z údeného alebo naturálneho Tofu trvá oveľa kratšie, než by ste čakali. Namiesto v kuchyni tak môžete stráviť vzácny čas so svojimi blízkymi. Prinášame vám niekoľko tipov, ako spestriť a odľahčiť vaše sviatočné menu. Vianočné recepty nájdete na Youtube kanáli LUNTER.
Naše tipy
• Tofu na spôsob ryby pripravíte jednoducho – stačí trochu sójovej omáčky, obaliť v morskej riase a následne v trojobale a môžete vyprážať.
• Ak si doprajete tradičné vianočné menu, na druhý deň zvoľte aspoň jedno jedlo v odľahčenej verzii. Či už vynecháte majonézový šalát alebo si rezeň urobíte z tofu, je na vás. O nič neprídete, naopak. Do nového roka vstúpite ľahším krokom.
• Tofu vám v chladničke vydrží aj niekoľko týždňov. Za pár minút z neho pripravíte zdravšiu a ľahšie stráviteľnú kapustnicu alebo hubový nákyp bez dlhého státia za sporákom.
• Do príprav zapojte celú rodinu – veď aj spoločný čas v kuchyni patrí k čaru Vianoc! Jeden môže umývať riad, druhý šúpať zemiaky či strážiť medovníky v rúre.
• Chutná Jaternica, Koložvárska kapusta či Fašírka vás zachránia pred nečakanou návštevou. LUNTER Hotové jedlá ponúkajú skvelé rastlinné varianty týchto tradičných slovenských jedál. Navyše budete mať istotu, že na Vianoce u vás nikto neostane o hlade, aj keď sa vo dverách zjaví nečakaná návšteva.
LUNTER perníkové cookies
Suroviny:
1 LUNTER Tofu naturálne, 2 lyžice oleja, 100 g cukru, 2 lyžičky perníkového korenia, 1 lyžička mletej škorice, 300 g hladkej špaldovej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, soľ.
Postup:
LUNTER Tofu naturálne rozmixujeme na hladkú hmotu. Olej vymiešame s cukrom v mixéri na vyšších otáčkach až na penu. Pridáme rozmixované Tofu a miešame pri nižších otáčkach. Potom postupne pridáme koreniny, múku, prášok do pečiva a soľ. Miešame. Ručne vytvoríme placky. Tie ukladáme na papierom vystlaný plech. Pečieme 12-13 minút pri teplote 180 °C.
LUNTER kapustnica s údeným Tofu
Suroviny:
1 balenie LUNTER Tofu údené, 100 g sušených húb, 2 cibule, 300 g kyslej kapusty, 200 g zemiakov, 2 litre zeleninového vývaru, 1 lyžička rasce, 1 lyžička červenej papriky, 1 lyžička nového korenia, 50 g sušených sliviek.
Postup:
Sušené huby zalejeme vodou. Cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú papriku, kyslú kapustu, na kocky nakrájané zemiaky a rascu. Všetko zalejeme vývarom, pridáme koreniny a namočené huby. Varíme domäkka asi 25 minút. Nakoniec pridáme na malé kocky pokrájané údené Tofu a sušené slivky. Povaríme a dochutíme.
Vyprážané LUNTER Tofu so zemiakovým šalátom
Suroviny:
1 balenie LUNTER Tofu údené, 100 g strúhanky, 3 dcl mlieka, 50 g hladkej múky, olej a soľ.
Postup:
V miske zmiešame múku s mliekom a soľou na hladké cestíčko. Údené Tofu nakrájame na želaný tvar, ponoríme do cesta a následne do strúhanky. Opražíme do zlatista. Podávame s obľúbeným zemiakovým šalátom.