Má všetko, čo šošovica má mať: obsahuje veľa železa, podporuje nervový systém, pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Lenže na rozdiel od klasickej šošovice nenafukuje a ešte má aj jemne orieškovú chuť. Netreba ju namáčať, stačí jej chvíľočka, rada sa rozvarí, je teda ideálna na prípravu polievok, pyré, či do nátierok.
Urobte si túto vynikajúcu polievku z červenej šošovice.

Potrebujeme:
- 1 malú šalotku
- 250 g červenej šošovice
- 3 stredne veľké mrkvy
- 200 g paradajkovej šťavy (pasata)
- 1 l zeleninového vývaru
- Olivový olej
- Soľ, čierne korenie
- Na dochutenie: citrónová šťava, petržlenová vňať
- Sladká verzia: 200 ml šľahačkovej smotany
- Kyslá verzia: kyslá smotana alebo biely jogurt
Príprava:
Šošovicu dôkladne prepláchneme a necháme namočenú vo vode, kým si pripravíme zeleninu.
Ošúpeme mrkvu, aj šalotku, a nakrájame na menšie kúsky.
Najprv na olivovom oleji popražíme najemno nakrájanú šalotku, potom pridáme mrkvu, chvíľu restujeme, pridáme šošovicu a zalejeme zeleninovým vývarom.
Osolíme, okoreníme, dolejeme paradajkovú šťavu, privedieme k varu a potom pomaly varíme cca 30 minút, kým mrkva nezmäkne.
Po uvarení dohladka vymixujeme.
Pre sladkú verziu prilejeme šľahačkovú smotanu (vtedy by sme mali polievku nechať ešte raz prevrieť), ale ak si strážime kalórie, môžeme vynechať.
Dochutíme citrónovou šťavou, ozdobíme najemno pokrájanou petržlenovou vňaťou. Kto chce, môže si pridať do polievky kyslú smotanu alebo biely jogurt, aj táto kyslejšia verzia je výborná.

Šosiovica bola vždy a davali vačšim detvakom. Pa Pa