Mierne exotické želé z našich luhov a hájov. Vyskúšajte namiesto tradičného lekváru.
Na toto želé potrebujete
- 1 Vanilkový struk „Bourbon“
- 800 ml jablkovej šťavy
- 200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
- 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
- 500 g cukru

Postup prípravy:
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.
Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou.
Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.
Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej.
Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP
Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.
