Zažili zemetrasenie vo vlastnom dome a vyberali deti spod omietky

Pavlína Pavlíková 0

Rodinu Kuzmovú ťažko zasiahlo neočakávané zemetrasenie v Baškovciach (okres Humenné). Počas zemetrasenia bola celá 6-členná rodina v dome, ktorý ustál zemetrasenie, ale len s veľkými škodami.

Rodičia štyroch detí sú stále v šoku, svoje deti vyberali spod omietky a kusov kameňa so zakrvavenými kolenami.

 

Dom s rodinou zasiahlo zemetrasenie

Večer 9.10.2023 sa rodina Kuzmová nachádzala vo svojom dome, keď ich zasiahlo zemetrasenie. Situáciu opisujú tak, že v prvých momentoch nevedeli čo sa deje, neskôr si mysleli, že im vybuchol kotol. Rodina mala pocit, že sa ich dom premenil na loď, pretože sa kolísal ako na vlnách. Dom sa nahol na jednu stranu a neskôr na druhú.

Najmladší a to len 1-ročný syn spal sám v izbe, rodičom sa objavil hrozný pohľad na to, ako ich dieťa leží pod omietkou a ako prvé, zisťovali či vôbec dýcha.

Ďalšieho syna rodičia našli ako sa snaží dostať spod kusov kameňa opadaného zo steny, mal zakrvavené kolená.

Rodičia na tieto chvíle plné strachu už nikdy nezabudnú, stále ich totiž majú pred očami. Avšak, týmto to pre rodinu Kuzmovú žiaľ, neskončilo – ich dom ostal nepoužiteľný.

Výsledok zemetrasenia: zbúrať dom

Rodinný dom, na ktorý majú vysokú hypotéku ostal pre rodinu neobývateľný a najmä nebezpečný pre narušenú statiku. Celý dom je posunutý a to má za následok, že vchodové dvere sú zatlačené, nedajú sa otvoriť, okná sú pokrivené, tiež sa s nimi nedá hýbať.

Z vonkajšej aj z vnútornej strany domu je všade popadaná omietka a kamene zo stien. Vrch domu sa môže kedykoľvek prepadnúť. Statik sa vyjadril, že dom sa musí bezpodmienečne zbúrať.

Rodičia nešťastne krútia hlavou: „Je to nesmierne náročné opisovať situáciu, keď za pár sekúnd sa z nás stali v podstate bezdomovci.“

Pomoc rodine

„Týmto by sme Vás chceli veľmi pekne poprosiť o finančnú pomoc, aby sme sa mohli postaviť opäť na nohy. Mohli splatiť hypotéku a obnoviť si tak dôležitú strechu nad hlavou“

Ak by ste radi prispeli rodine Kuzmovej, na darcovskom portály ĽudiaĽudom.sk je vytvorená výzva.

>> Chcem pomôcť <<

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Pavlína Pavlíková

Vyštudovala som andragogiku na UK, rok života som strávila na univerzite v Nemecku. Zaujímam sa o vzdelávanie, históriu, digitálne a environmentálne témy.

články autora...