Zelená a guľatá
Hippokrates mal jedno odporúčanie: Nech ti je liek potravou a potrava liekom. Podľa všetkých pravidiel toto heslo najviac vystihuje obyčajnú zelenú kapustu.

Kým v minulosti tvorila neodmysliteľnú súčasť denného jedálneho lístka, aj dnes patrí k vynikajúcim potravinám. Odporúčanie skúsenej bylinkárky znie: jedzte kapustu čo najčastejšie, najlepšie ešte v surovom stave vo forme šalátov alebo kvasenú.
V prvom rade vám jej konzumácia zabezpečí prečistenie a dezinfekciu čriev, ba je vynikajúca aj v prípade, ak sa vám podarilo zjesť niečo, čo bolo už po záruke alebo inak pokazené a žalúdok vysiela SOS. To isté platí pri otravách mäsom, priveľkej plynatosti a pri vyháňaní črevných parazitov.
Kapusta okrem toho obsahuje vysoký objem vitamínu C, podporuje tvorbu krvi a znižuje hladinu cukru v nej. Tí, čo sa trápia s cukrovkou, by mali hneď ráno miesto predjedla zjesť za hrsť kyslej kapusty.
Kapustové listy sú výborné na vonkajšie použitie, hlavne pri bolestiach z reumy, pri hojení tkaniva po poranení a popáleninách, liečia vredy a dokonca pomáhajú pri uštipnutí hmyzom.
Kapustový list stačí dať medzi dve vrstvy plátna, poklepať tĺčikom na mäso a prežehliť teplou žehličkou – takto pripravené stačí položiť kapustové listy na boľavé miesto.
