Škaredé, sychravé počasie plné dažďa a chladu. Naša pleť a imunita dostávajú poriadne zabrať a ľahko môžeme prechladnúť či ochorieť. Ak nepatríte k vyznávačom liekov, tým pravým pomocníkom sú šípky.
Šípky sú vzácny prírodný zdroj zdravia, ktorý je nášmu telu prospešný zvonka aj zvnútra. Bohužiaľ, zostávajú nedocenené. Pritom ide o zázrak z divokej prírody plný vitamínu C, ktorý nám výrazne dokáže pomôcť pri problémoch s imunitou, spomaľuje proces starnutia, zabraňuje únave, podporuje trávenie, hydratuje vysušenú pokožku a dokonca vyhladzuje pleť.
Šípka bola veľmi obľúbená už v starovekom Grécku či Ríme. Jej kvety sa považovali za symbol lásky, mladosti a večnosti. Lupienky sa pridávali do kúpeľov, vyrábal sa z nich vonný olej, mydlá či parfumy, ba dokonca aj náhrdelníky, ktoré mali pritiahnuť pozornosť milovanej osoby. A nielen to! Dávni mudrci našli využitie tejto rastliny aj v liečiteľstve.
Vitamínová bomba
Okrem toho, že šípové kríky sú nádhernou okrasou záhrad, sú taktiež plné vitamínu C, karoténu, vitamínov B1, B2, P, ktorý posilňuje účinok vitamínu C, či K vitamínu. Plody sú bohaté na pektíny, triesloviny, organické kyseliny, silice a dokonca aj železo, vápnik či flavonoidy, ktoré obsahuje napríklad aj hrozno či kakao. Tie sú skutočným darom pre zdravie človeka, čo potvrdili viaceré odborné výskumy.
Flavonoidy totiž majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj tých, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy. Pravidelná konzumácia šípok významne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, sú prevenciou vírusov a významne posilňujú obranyschopnosť organizmu.
Kedy a ako ich zbierať?
Momentálne je najvhodnejší čas na ich zber. Plody sa odporúčajú trhať v septembri a októbri, ale len do prvých mrazov, potom už strácajú cenné vitamíny. Zbierajú sa iba tvrdé, do oranžova alebo červena sfarbené šípky. Mäkké už nie sú vhodné, pretože opäť obsahujú menej vitamínu C ako ich tvrdšie varianty.
V prípade sušenia by sa mali skladovať maximálne rok, pretože strácajú obrovské dávky vitamínov.
Pomocník zvnútra i zvonka
Na prípravu výborného šípkového čaju sa môžu použiť čerstvé i sušené šípky. Odporúča sa piť dve až tri šálky tohto nápoja denne. Okrem posilnenia imunity je vynikajúcim pomocníkom v boji proti obličkovým kameňom, pri problémoch s krvotvorbou, cukrovkou, stolicou a odporúča sa aj pri rekonvalescencii po rôznych ďalších ochoreniach.
Ak máte malé deti, ktoré sa zdržiavajú vo veľkých kolektívoch, kde sa nádcha a choroby šíria rýchlo, vhodné sú napríklad aj šípkové glucandy. Ide o detský výživový doplnok so šípkovým extraktom prispievajúci k správnemu fungovaniu imunitného systému. Obsahuje optimálnu kombináciu beta glucanu, šípkového extraktu a vitamínu C.
„Beta glucan je imunomodulátor, ktorý podporuje proces hojenia pokožky, posilňuje imunitu a zabraňuje infekcii,” hovorí Ing. Adrián Doboly, odborník z biotechnologickej spoločnosti Natures.
Vynikajúci je aj domáci šípkový sirup , ktorý sa môže používať namiesto obyčajnej limonády, alebo domáca marmeláda vhodná na chlieb aj na varenie.
Že vy ste si svoje šípky túto sezónu ešte neboli nazbierať?
Tak šup-šup do záhrady alebo lesa. Ich silu by predsa bola škoda nevyužiť vo svoj prospech.
Loading...