Kváskové špaldové žemle

redakcia 0

Kam s kváskom? Urobte si žemličky. Príprava je pomerne jednoduchá, bez rozkvasu. Je rozložená na večer, keď sa zamiesi cesto, noc strávi v chladničke a pracujeme s ním až na ďalších deň. Teda, kysne si samo, celé si tak žije samo, my len vo vhodnom čase urobíme z neho malé žemličky, ktoré dáme upiecť. 

Potrebujeme:

  • 1-2 PL ražného kvásku (alebo 50 g pšeničného)
  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 200 g vody
  • 100 g mlieka
  • 60 g masla (izbovej teploty)
  • 2 PL cukru
  • 1apol lyžičky soli

Postup:

Najprv rozmiešame kvások vo vode a mlieku. Pridáme cukor, maslo, až nakoniec múku a necháme kuchynský robot, aby za nás spravil prvú hrubú robotu. Cesto necháme odpočívať aspoň hodinu, kým pridáme soľ a zase necháme robot miesiť. Malo by byť jemné, hladké a dobre sa odliepať od stien misky.

Dobre vymiesené cesto necháme ešte hodinku na kuchynskej linke, potom ho preložíme na noc do chladničky. Budeme s ním pracovať až na ďalší deň, keď ho zase z chladničky vyložíme (ideálne po 12-15 hod). Necháme ho na linke kysnúť, až kým nezdvojnásobí objem. Spravidla mu to trvá 4-5 hodín.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 16 malých guličiek. Začneme tak, že cesto prepolíme najprv na polovičku, atď… Ak by sa lepilo, pridáme trochu múky. Tvarujeme malé guličky, ktoré necháme na plechu ešte podkysnúť, až kým nezdvojnásobia objem. To môže trvať rôzne dlhý čas, minimálne dve a pol hodinky.

Pečieme v rúre rozohriatej na 190 stupňov cca 20 minút. Pred pečením potrieme žĺtkom a posypeme makom, sezamovými semiačkami, prípadne obidvomi. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár